Buurtsuper.be en UNIZO over zondagnamiddagopening: "Minder evident dan het klinkt!"

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie voor zelfstandige supermarktuitbaters, reageert erg terughoudend op het deze ochtend gelanceerde voorstel om ook grotere supermarkten op zondagnamiddag open te laten zijn, met tewerkstelling van personeel. Tot nu toe bestaat die wettelijke mogelijkheid enkel voor superettes met maximum 5 personeelsleden, die daar overigens lang niet allemaal gebruik van maken. "Nu al kunnen ook grotere zelfstandige supermarkten tot zondagmiddag, 12 uur, open blijven en personeel tewerkstellen. Een mogelijkheid waar overigens al veel supermarktuitbaters succesvol gebruik van maken", aldus Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. "Is het dan nog nodig dat ze ook op zondagnamiddag open kunnen blijven? Zitten de betrokken winkeliers, hun klanten en het personeel daar echt op te wachten?"

Meest fundamenteel aandachtspunt zijn hier volgens Luc Ardies echter de wettelijke implicaties. "Als grotere zelfstandige supermarkten effectief in de namiddag willen openen,  moet de sociale wetgeving worden aangepast. De bevoegdheid hiervan ligt bij de Minister van Werk en de paritaire comité’s die over de arbeids- en loonvoorwaarden sociale akkoorden sluiten tussen werkgevers en werknemers. "Een zondagnamiddagopening kan voor de zelfstandige supermarkten enkel rendabel zijn als die aan dezelfde loonvoorwaarden kan als voor de zondagvoormiddagopening", benadrukt Luc Ardies.

Luc Ardies: "Het succes op zondagvoormiddag is zeer groot bij onze leden en de verleiding is groot om te veronderstellen dat ook de opening in de namiddag succesvol zal zijn. In de praktijk zullen we echter vooral een verschuiving zien van aankopen op zondagvoormiddag naar zondagnamiddag. Als die verschuiving ook nog gepaard zou gaan met veel hogere lonen tijdens de namiddagopening, is het vet helemaal van de soep voor onze supermarktuitbaters. Bovendien is in het verleden, met de uitbreiding van 3 naar 6 koopzondagen, gebleken dat onze zelfstandige supermarkten dan ook nog veel hogere lonen moeten betalen voor die bijkomende openingsuren op zondag”

Voor alle duidelijkheid: Het staat elke zelfstandige handelaar nu al vrij om een andere sluitingsdag te kiezen en de ganse zondag open te blijven, zij het zonder personeel.
Het voorstel om grotere zelfstandige supermarkten ook na de middag te laten openen met tewerkstelling van personeel klinkt volgens Buurtsuper.be en UNIZO misschien mooi in theorie, maar is veel minder realistisch en wenselijk in de praktijk. Luc Ardies: "Er zou in elk geval aan heel wat voorwaarden moeten worden voldaan om deze operatie winstgevend te maken voor zelfstandige supermarkten.”
Meer weten:

Luc Ardies, directeur Buurtsuper.be
M 0475/55 69 95 - E luc.ardies@unizo.be

UNIZO-persverantwoordelijke Filip Horemans
M 0478/22 37 51 - E filip.horemans@unizo.be