Corona schrikt starters niet af

Een beetje tegen de verwachtingen in had de coronacrisis geen grote impact op het aantal nieuwe ondernemingen. In 2020 kwamen er in ons land 106.788 ondernemingen bij (bron: Startersatlas). En dat zijn er meer dan het jaar voordien. Niet veel (0,64%), maar toch. Gelukkig blijft ondernemen dus voor heel wat mensen een droom. 

Wie is er gestart het afgelopen jaar? 

Achter het cijfer 106.788, waarvan 65.555 in Vlaanderen, gaan natuurlijk mensen van vlees en bloed schuil. Maar wie zijn ze? Wij geven ze een gezicht. En gingen op zoek naar de redenen waarom ze zelfs in deze onzekere tijden een eigen ondernemingen wilden starten. Was het een droom al lang voor dat venijnige virus of heeft COVID-19 net dat zaadje geplant?

Laat je inspireren door enkele starters van 2020 

In welke sectoren is er gestart?

Het grootste aantal starters vinden we terug in de bouw (10,2%) en de detailhandel (22,6%). Horeca (-13,8%) en transport (-10,8%) gaan er op achteruit. Opvallend, ondernemen via postorderbedrijven of via internet nam het afgelopen jaar een hoge vlucht. Niet onlogisch natuurlijk, gezien de vele lockdowns. Online verkoop bleek in deze coronatijden vaak dé manier om het hoofd boven water te houden. 

Ben jij net gestart of wil je starten en ben je op zoek naar hoe je je off-en online verkoop meer op elkaar kan afstemmen? Of hoe je social selling kan toepassen of hoe je ervoor kan zorgen dat klanten de weg naar je online winkel vinden? Dan is de UNIZO-begeleiding Online Verkopen vast iets voor jou! 

Meer weten?

Startersplatform

Wie hield het vol?

Ok, we hadden weer een record aantal starters in 2020, maar overleefde iedereen het crisisjaar? Ook dat lijkt mee te vallen. Op het einde van het jaar gooiden 5,4% van de gestartte ondernemers de handdoek in de ring. Dat lijkt veel, maar in feite ligt dit percentage in lijn met wat we zien in andere jaren. 

Een onderneming opstarten is en blijft dan ook heuse, euhm, onderneming. Dat doe je niet op 1, 2, 3. Voorbereiding is alles. Het haarfijn uitwerken van een businessplan is daar een belangrijk onderdeel van. Heb jij plannen om te starten, of wil je je businessplan verder verfijnen, neem dan zeker een kijkje op ons vernieuwde Startersplatform! Of volg ons traject Starten, waarbij een UNIZO-coach jouw vragen beantwoordt. En natuurlijk is er onze algemene Starterswerking, waar je vast heel wat nuttige info vindt, net als (online) activiteiten, nuttige publicaties... 

Off you go

 

Zijn die starters van vandaag de nieuwe werkgevers van morgen? 

Eigenlijk wel. Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in 2020 in België nam 6,8% datzelfde jaar minstens één medewerker in dienst. 6,1% nam 1 tot 4 medewerkers in dienst en 0,7% 5 medewerkers of meer. Ook in dit coronajaar zorgen ondernemers er niet alleen voor dat de economie blijft draaien, maar zoals oudsher blijven ze zorgen voor tewerkstelling. 

Voor veel ondernemers is het aanwerven van die eerste medewerker hun meest memorabele stap. Je gaat van ondernemer naar 'baas'. En daar komt heel wat bij kijken. Via  het traject Elk Talent Aan Boord van UNIZO ga je op zoek naar een duurzame, toekomstgerichte inclusieve hr-aanpak. 

Maak van mij een betere 'baas'

Waar komen al die cijfers nu vandaan? 

Uit onze gloednieuwe Startersatlas, een uitgave van UNIZO, Graydon en UCM. Deze jaarlijkse publicatie biedt inzichten in het Belgische startup-landschap. Zoals: Hoeveel nieuwe eenmanszaken en vennootschappen werden er opgericht? In welke sector en onder welke juridische vorm? En wat is hun overlevingsgraad en jobcreatie?

Ik lees het graag in detail

En het verhaal gaat verder

Proficiat aan deze ruim 100.000 nieuwe ondernemers. Maar het stopt natuurlijk niet na de start. Eigenlijk begint het nu pas. Maar geen nood, ook als 'gevestigde' ondernemer vind je bij UNIZO meer dan voor elk wat wils. Word gewoon lid. Dan ontdek je het vanzelf. En niet vergeten, als starter is een lidmaatschap GRATIS voor de eerste 6 maanden. Waarom nog wachten? 

Ik wil lid worden

Niet gevonden wat je zocht?

Contacteer gratis de UNIZO Starterslijn via 0800 19 193 of starterslijn@unizo.be 

Meer over: starters