Dag 3: Eerste tryout in Mashashing, former Lyndenberg

BartWallaysDagDrie1Mysterie opgelost: de gemeente waar we twee dagen verblijven heet Mashashing en is de nieuwe naam voor Lydenberg. Al enkele jaren willen de nieuwe bewindvoerders komaf maken met namen die teveel refereren aan het apartheidsregime. Zelfs Pretoria zou ter discussie staan. Gevolg was dat we onderweg drie uur de bordjes Mashashing hebben gevolgd tot de cruciale afslag waar nog Lydenberg op het bord stond…

We zitten op een uurtje van Kruger Park, dus al diep landinwaarts richting de grens met Zimbabwe. Deze gemeente is wellicht een goede doorsnee van wat de gemeenschappen in Zuid-Afrika kunnen zijn. Nog steeds een overwegend ‘blanke’ kern met daarrond the townships. De foto’s die je ziet zijn genomen in het gemeenschapscentrum naast de township. Twee moderatoren en twee reporters namen hun groep op sleeptouw. Je merkt op de foto dat entrepreneurship in deze gemeente een vrouwelijke aangelegenheid is. Reden is dat praktisch alle mannen in de koolmijnen werken, de vrouwen ‘run their own business’, naast het opvoeden van de kinderen. De meesten hebben 2 tot 3 activiteiten en werken keihard.

De sessies verliepen goed en de moderatoren deden hun uiterste best. We hadden de grote groep in twee gesplitst zodat we bij de debriefing kunnen vergelijken wat goed/niet goed liep in beide groepen. Tenslotte, groepsdynamica hangt van verschillende factoren af en die willen we in kaart brengen.
Ik heb intussen geleerd dat mijn westerse vergadertechnieken niet altijd passen met sommige Afrikaanse gebruiken. Zo is het ongepast om een oudere man te onderbreken, noch tegen te spreken wanneer hij het woord neemt. En dat kan lang duren…

Vandaag om 10 uur tussentijdse evaluatie met de groep van facilitatoren, om 11 uur start de tweede sessie. Dit keer met de rode cirkel op de tafels. Belangrijk verschil met gisteren is dat de deelnemers vandaag niet vanuit het standpunt van de ondernemer mogen debatteren maar nu de pet van burgemeester moeten opzetten: wat willen zij in de volgende jaren veranderen wanneer zij burgemeester van deze gemeente zouden zijn.
Ik ben benieuwd.
Bart