Dag 4: Tweede tryout in Mashashing, former Lyndenberg

BartDagVier3Gisteren hadden we de tweede tryout sessie. Deze keer met de rode cirkels op de tafel. Collega’s die enkele jaren terug de sessies in Vlaanderen begeleidden, zullen kunnen bevestigen dat de beste barometer om te weten of ondernemers het smaken, de opkomst op de tweede sessie is. Komen de deelnemers van de eerste sessie terug op de tweede, dan kan je gelukkig zijn. Wel, in Mashashing waren ze zelfs met meer dan op de eerste sessie.

We waren de dag begonnen met een evaluatievergadering van een uur waar we de do’s and dont’s overliepen. En op de tweede sessie deden mijn leerlingen het fantastisch: de twee moderatoren hadden hun groepen nog meer in de greep en de interactie was stukken beter. In de groep van moderator Poppie gingen ze op de duur telkens applaudisseren als er een sterke prioriteit werd beslist. Zalig…

Op het eind van de dag hebben we met de volledige begeleidingsgroep een aantal belangrijke conclusies gemaakt. Zo moeten we de cirkels vertalen in de taal die ze spreken, Engels schrikt nog altijd teveel af voor deze zwarte entrepreneurs. Deze keer was het in de taal Tswana maar er zijn nog 10 andere officiële landstalen… Echter, Stephen, de Trias-coördinator, wil hierin investeren zodat de ondernemers zich kunnen uitdrukken in hun eigen taal.

Mijn job zit erop. In deze week zijn Stephen en ik erin geslaagd om 12 moderatoren voor SACCI en 13 voor NAFCOC klaar te stomen die zelf met de ‘local lobby tool’ aan de slag kunnen gaan.

Ik ben opgelucht en tevreden en kijk uit naar het warme weer in België. Intussen is hier een koudefront in Johannesburg aangekomen en bereiken we het vriespunt. Een gaskachel werd in mijn kamer binnengerold om de grootste koude te drukken.

Morgen brengt een gids mij naar Soweto om mij doorheen de townships te loodsen. Alvorens zondag het vliegtuig te nemen passeer ik nog een paar uur in het Apartheidsmuseum. Een geschiedenis die intussen al 20 jaar achter hen ligt maar waar ze tot op vandaag nog steeds hard moeten werken om die geschiedenis uit hun dagelijkse realiteit te wissen.

Trias is pas een jaar aan de slag in Zuid-Afrika maar levert intussen fantastisch werk.

Handshake for Stephen Miller en zijn Triascollega’s.

Bart