"Dankzij Go4Business loopt mijn zaak op wieltjes"

Foodtrucks zijn in. Waar je ook komt, kleuren ze het landschap met verleidelijke smaakbommetjes. Een fenomeen dat meteen de aandacht trok van rasechte lekkerbek Derek Schoeters. Met tien jaar horecaervaring op zijn teller waagde hij zich aan een nieuw avontuur in de informaticawereld. Toch bleef hij op zijn honger zitten en werd de drang om te ondernemen steeds groter. Toen Derek een opportuniteit zag om een foodtruck uit te baten, hapte hij meteen toe. Hij baat nu Bits and Bites on Wheels uit: het vervolgverhaal op de traiteurzaak Bits and Bites van zijn vrouw Inge.

Je komt jezelf tegen

Derek leerde al snel dat Go4Business meer inhoudt dan informatie vergaren. Onmiddellijk daagde het traject hem uit om de confrontatie met zichzelf aan te gaan, zowel op ondernemers- als persoonlijk vlak.

“Voor mijn intakegesprek, kreeg ik al wat huiswerk. Aan de hand van enkele oefeningen, vormde mijn coach Hilde zich een eerste beeld van mijn ondernemerscompetenties en – ideeën. Tijdens ons eerste gesprek ging zij daar verder op in. Ondertussen polste zij niet alleen naar mijn motivatie, achtergrond en kennis, maar checkte ook of ik voldoende inzicht en besef had over waar ik aan begon.”

 “Je werpt tijdens zo’n gesprek een scherpe blik in de spiegel, waarin je sterktes en werkpunten duidelijk zichtbaar worden.”

 

Altijd paraat voor hulp

Maar ook na het eerste gesprek klopte Derek aan voor een frisse blik en strenge maar rechtvaardige commentaren.

“Na de intake maak je samen met je coach nog een aantal afspraken om jouw voortgang te evalueren. Heel het traject lang rekende ik op een persoonlijke aanpak en een constructieve no-nonsensehouding. Had ik tussen de gesprekken nog vragen of nood aan goede raad? Dan belde of mailde ik gewoon naar Hilde. Voor objectieve, eerlijke maar constructieve feedback stond haar deur altijd open.”

Zelfstandig mét een stevige duw in de rug

Uiteindelijk moet Derek het wel allemaal zélf doen. Naast het advies van de coach, rekent hij daarvoor op tools die hem meteen op het goede pad zetten.

“Je gaat zelf aan de slag om jouw ondernemings - en financieel plan op te stellen, maar je krijgt daarvoor handige templates. Hoe je die templates gebruikt, leer je tijdens nuttige workshops die je samen met andere starters volgt. Een leuke manier om bij te leren en gemakkelijke hulpmiddelen in huis te halen. Je ontmoet hier bovendien andere ondernemers, die in hetzelfde schuitje zitten en jouw verhaal dus heel goed begrijpen.

Boost voor zelfvertrouwen

Tijdens het traject leerde Derek van alles over ondernemen, waardoor hij veel steviger in zijn schoenen staat.

“Het belangrijkste wat ik uit Go4Business haalde? Dat is veel zelfvertrouwen. En tegelijk ook een enorm besef dat ik niet alles weet. Het inzicht dat je krijgt in hoe je zaak moet draaien om resultaten te halen en wanneer je het best ingrijpt, zijn onbetaalbaar. Mijn advies voor startende ondernemers? Blijf kritisch tegenover je aanpak, evalueer en durf bij te sturen.”

 

Aanrader voor iedere starter

“Go4Business is een sterke oefening in zakelijk inzicht. En dat in al zijn aspecten: het financiële plaatje, marketingmogelijkheden en wat je nodig hebt om jouw zaak te runnen. Bovendien leer je dat succesvol ondernemen meer is dan het kennen en toepassen van jouw corebusiness. Nee, het traject tovert je nog niet om tot boekhouder, marketingspecialist of webdesigner. Maar het geeft je wel inzicht of en wanneer je jouw werk beter door iemand anders laat doen.”

 

Popel jij ook om aan de slag te gaan als ondernemer?

Blijf niet op je honger zitten en schrijf je in voor Go4Business.