Danny in Guinee

Deze week is UNIZO-topman Danny Van Assche in Guinee-Conakry. Hij is er samen met Boerenbond-topvrouw Sonja De Becker op inleefreis, op initiatief van Trias ngo. Trias zet vooral in om ontwikkelingsinitiatieven voor kleine ondernemers en familiale landbouw in Afrika, Latijns-Amerika en de Filippijnen te ondersteunen.  Daarom is deze ngo “familie” van UNIZO en de Boerenbond. 

Trias - en UNIZO en Boerenbond - gelooft dat economische vooruitgang best gecreëerd wordt vanuit kleinschalig ondernemerschap.  Dit is de beste manier om mensen te emanciperen en de eigen toekomst in handen te laten nemen. Het zoekt hiervoor steeds lokale partnerorganisaties. Trias versterkt ze onder meer via opleidingen en structurele begeleiding. Daarnaast investeert Trias in ontwikkelingsprojecten. 

Danny en Sonja lopen deze week mee in Guinee. Zo krijgen ze een beeld van het werk dat Trias op het terrein doet. En het is niet toevallig in Guinee. Deze republiek in West-Afrika telt ruim 12 miljoen inwoners.  Het land is acht keer groter dan België en bezit talloze bodemrijkdommen zoals diamant, bauxiet en ijzererts.  Toch is Guinee één van de armste landen ter wereld.  Sinds het succesvol indijken van de ebola-crisis is Guinee sinds 2015 een nieuw partnerland van het Belgisch Ontwikkelingsbeleid. Het nieuwe structurele samenwerkingsprogramma loopt van 2019 tot 2023 en omvat 45 miljoen euro. De nieuwe samenwerking focust op twee grote pijlers: ondersteuning van ondernemerschap in de landbouw en in steden, met specifieke aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap en seksuele en reproductieve rechten.

Danny en Sonja bezoeken deze week heel wat projecten en vooral partners.  Via deze pagina kan je hun avonturen en indrukken volgen. 

Hier lees je alvast hoe de aankomst in Guinee verliep: 

"Ik moet wel toegeven dat bij aankomst Afrika al binnenkomt.  De ontvangst is zeer hartelijk, maar de stad geeft allerminst een ontwikkelde indruk.  De hoofdbaan van de luchthaven kent alleen aarden zijstraten.  Overal waar er plaats is, spelen kinderen voetbal.  Heel wat plastic afval vliegt rond.  Nu al kunnen heel wat Brusselse debatten gerelativeerd worden.  Ik kijk uit naar de komende dagen."

Danny op bezoek bij de Missie van de Europese Unie, de ambassade van België en “le ministère de Coopération et de l’intégration africaine".

Lees meer

Danny bij het IT-Instituut en bij Trias in Kindia

Lees meer

Op naar Dalaba en Denken: vrouwen aan de macht!

Lees meer

 

Naar Timbi Madina en Dabola: Jongeren tonen hoe het kan

Lees meer

Dabola en Dagomet: Ondernemerschap troef!

Lees meer

Verfsters in Kindia en terugblik

Lees meer