Danny Van Assche aan het overlegcomité van vrijdag: "Beloofde, concrete exitstrategie moet er nu absoluut komen. Het is tijd!"

"De exitstrategie die het Overlegcomité vorige keer beloofde, moet er nu vrijdag ook effectief komen." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, waarmee hij een krachtig signaal wil geven aan de betrokken beleidsmakers. "Uitstel tot na Pasen, laat staan tot na de zomer wordt de dood van heel veel bedrijven tot bijna complete sectoren. Die prijs is onaanvaardbaar hoog en kunnen we niet betalen. Onze bedrijven gaan hieraan kapot."

"We zitten qua besmettingsgraad al drie maanden op een plateau. Het is tijd voor verantwoorde versoepelingen, stapsgewijs en met de nodige veiligheidsprotocollen, maar we dringen in elk geval aan op een concreet tijdstpad voor de resterende gesloten sectoren", benadrukt Danny Van Assche. "Na de heropstart van de niet-medische contactberoepen op 1 maart moeten ook de horeca, bepaalde events... op korte termijn kunnen heropstarten met op zijn minst al snel activiteiten in open lucht. Waarna ook binnenactiviteiten, mits strikte protocollen, weer mogelijk moeten worden. We rekenen op een ingevulde kalender voor dit voorjaar, voor de feestzalen en cateraars, de beurzen, de fitnesscentra, de pretparken en toeristische attracties..."

"Veiligheid is belangrijk maar doorgeslagen risico-aversie is niet het juiste antwoord", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Onze economie is de fundering van onze goede gezondheidszorg. De ene kan niet zonder de andere. Daarom moeten we het evenwicht nu herstellen. Momenteel worden veel van onze bedrijven door de maatregelen in het faillissement gedreven, waarbij ze niet alleen hun levenswerk, maar ook hun spaargeld verliezen en met schulden achterblijven die ze de rest van hun leven zullen afbetalen. Ook dat is een gevolg van covid."

UNIZO verwacht van het Overlegcomité nu vrijdag ook een aantal algemene correcties en versoepelingen, zoals het ondubbelzinnig bevestigen van de heropstart van de ambulante handel op straat en het recht om met meer dan één persoon te gaan winkelen.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona