Danny Van Assche: "Als de vakbond wil dat al onze bedrijven failliet gaan, moeten ze vooral zo doordoen"

Danny en de vakbond"Als de vakbond wil dat al onze bedrijven failliet gaan, moeten ze vooral zo doordoen." Dat is de niet mis te verstane boodschap van UNIZO-topman Danny Van Assche, nu het ABVV op 24 maart staakt tegen de loonnormwet en voor meer loon.

Een dag eerder publiceerde UNIZO haar KMO-barometer, waaruit blijkt hoe groot het pessimisme bij KMO's is, nadat de coronacrisis naadloos is uitgemond in een nieuwe crisis: tal van tekorten, de arbeidskrapte, energie- en grondstofprijzen die de pan uit swingen, de hoge kosten van de automatische loonindexering, een rendabiliteit die zwaar onder druk komt te staan, de orderboekjes die minder gevuld geraken, de vrees dat klanten niet tijdig gaan kunnen betalen...  en, daar bovenop, de oorlog in Oekraïne waarvan niemand het verdere verloop en de uitkomst kan voorspellen.

Dat het ABVV in de werkgevers in zo'n context het vel van onder de nagels staken, met als eis een bijkomende loonsverhoging, bovenop de automatische loonindexering, getuigt volgens UNIZO van een onwaarschijnlijk cynisme. "Het laatste wat we nu kunnen gebruiken is een loon-prijsspiraal, die de inflatie nog meer gaat aanwakkeren en op die manier telkens opnieuw de lonen gaat doen stijgen." Dit jaar al zijn de werkgevers de lonen met 6% stijgen.

Danny Van Assche: "Er is al het sociaal tarief op de elektriciteitsprijzen, er is al een verlaging van de accijnzen aan de pomp, er is al de verlaging van de btw op energie... Allemaal voor de consumenten, allemaal voor de werknemers. Maar dat geldt niet voor de ondernemers. Zij kampen met hogere energiekosten en daarbovenop nog eens door loonsverhogingen door onder meer die toenemende energiekosten. Dus nu nog eens gaan vragen dat de lonen ook nog eens extra moeten gaan stijgen om die energiekosten op te vangen, wel dat is de onze ondernemers drie keer doen betalen! Als men morgen alle bedrijven failliet wil krijgen, moet men dat vooral doen."

Bekijk hier de resultaten van UNIZO's nieuwste KMO-barometer...

Bekijk hier de reactie van Danny Van Assche op de vakbondsactie voor meer loon op Kanaal Z...