Danny's gedacht - 5 januari 2023

Jubilee

De kop is er af. Het nieuwe jaar is opgestart en het belooft pittig te worden. Ik wens u al van harte een succesvol, verrassend en gezond 2023, voor uzelf, uw naasten en uw onderneming. Het zal, zoals gezegd, een pittig jaar worden, maar voor UNIZO wordt het ook een echt feestjaar. UNIZO bestaat dit jaar immers exact 75 jaar en dat willen we vieren! Je kan discussiëren over wanneer precies de eerste ondernemers bijeen kwamen om samen hun belangen te verdedigen. Meer dan honderd jaar geleden zijn er al de eerste initiatieven her en der in het ganse Vlaamse land. Maar de organisatie zoals we die nu kennen, zag het levenslicht in 1948 als het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond. In 1948, toen het land na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd werd, beslisten zelfstandige ondernemers om via het NCMV hun belangen in Brussel te gaan verdedigen en overal in Vlaanderen lokale afdelingen op te richten om van elkaar te leren en elkaar te versterken. 75 jaar later doen we dit nog steeds met een onverminderd enthousiasme. We doen het niet meer onder dezelfde naam. In 2000 herdoopte het NCMV zich tot UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Dat was ook nodig, want de vlag dekte de lading niet meer. We richten ons immers op alle zelfstandige ondernemers in Vlaanderen en Brussel, ongeacht de kleur, overtuiging, gezindte of wat dan ook. En we praten niet met één enkele politieke partij, maar met alle partijen die het ondernemerschap willen versterken. We zijn ook veel meer dan een middenstandsorganisatie geworden. We zien de klassieke “middenstand”, de winkeliers, de bakkers, slagers, handelaars en ga zo maar voort, nog altijd even graag als in 1948. We organiseren vol overtuiging het Weekend van de Klant en promoten het Winkelhieren, maar deze groep ondernemers maakt nog 13% uit van ons ledenbestand. We zijn er niet meer alleen voor hen maar ook voor de bouwondernemers, de freelancers, de vrije beroepers, de kmo’s, … Kortom UNIZO is er voor elke ondernemer in Vlaanderen en Brussel, die zelf eigenaar is van zijn of haar zaak.  

Al 75 jaar behartigen we uw belangen op alle beleidsniveaus: van het gemeentehuis tot in Europa (en dat doet niemand ons na). We geven u snelle, correcte en betrouwbare informatie. We proberen u te versterken in uw groei naar meer en beter ondernemerschap. We brengen - zoals 75 jaar geleden - nog altijd zoveel mogelijk ondernemers samen in Lokale Ondernemersverenigingen, omdat we ervan overtuigd zijn dat alleen ondernemers onder elkaar beseffen wat ondernemerschap echt betekent. Dit maakt ons tot de grootste ondernemersfamilie van Vlaanderen en Brussel. UNIZO vertegenwoordigt 30.000 leden en via de 100 bij ons aangesloten sectorfederaties zijn dit er zelfs 110.000.  

Hoe gaan we dit vieren?  Wel, niet door te veel achteruit te kijken. We eren uiteraard graag de duizenden vrijwilligers die zich de afgelopen 75 jaar belangeloos hebben ingezet voor het welzijn van hun collega’s. We willen best even stilstaan waar we het verschil hebben kunnen maken. Want dat is wel wat. Zonder UNIZO was er géén sociale zekerheid voor zelfstandigen, en al zeker geen gelijk pensioen. Zonder UNIZO was er geen aandacht voor de bijzondere situatie waarin kmo’s ondernemer. Zonder UNIZO geen beleid rond kernversterking, rond eerlijke B2B-relaties, voor verlaagde fiscaliteit voor kmo’s of ter promotie van startende ondernemers. Zonder UNIZO zou ondernemen in Vlaanderen er anders uitzien.  

Toch kijken we in dit feestjaar vooral graag vooruit. Want 2023 is een jaar op een keerpunt. De wereld van morgen ziet er helemaal anders uit dan die van gisteren. Sneller dan ooit vernieuwt onze manier van leven. Dus ook ondernemerschap verandert in een rotvaart. UNIZO zal dit jaar stilstaan bij het ondernemerschap van morgen. In de tweede helft van 2023 zullen we politiek Vlaanderen een toekomstgerichte visie op onze economie aanbieden, die ze meteen in hun verkiezingsprogramma’s kunnen vertalen. Kwestie van klaar te zijn voor de volgende 75 jaar.

Beste wensen voor 2023!

Danny