De begeleiding rond financieel inzicht hielp America Clean met financiën

Als vader Ludo door familiale omstandigheden zijn eenmansbedrijf America Clean wil stopzetten, ziet zoon Brecht zijn kans. Hij neemt het bedrijf over én maakt er een succesverhaal van. Met de groei stijgt ook de noodzaak om de financiën gerichter te beheren. Hét moment om van start te gaan met het traject rond fianncieel inzicht van UNIZO. 

Ludo begon als ruitenwasser. En nu is America Clean dé schoonmaakspecialist voor particulieren en bedrijven. “Ik nam de zaak over als schoolverlater. Een jaar later hadden we al veertig mensen in dienst. Hoe dat zo kwam? Ik bleef gewoon ‘gaan’, zonder een echt doel voor ogen”, begint Brecht zijn verhaal. “Dat blijft natuurlijk niet duren. Ik moest het anders aanpakken: daarom schakelde ik UNIZO in.”

Coach met bakken ervaring

“In de schoonmaaksector zijn de winstmarges laag en is de concurrentie groot. Een goede financiële planning is daarom van groot belang. Daarbij is alle hulp welkom. Zo zijn we beter voorbereid op onvoorziene situaties”, zegt Brecht. “Het was een conculega die me vertelde over haar positieve ervaring met de UNIZO-trajecten.”

Ignace wordt Brechts coach. Een gelukkig toeval, want beide heren kennen elkaar al langer. “Ik wist dat Ignace veel ervaring heeft in de banksector. En dankzij UNIZO bouwde hij een breed netwerk uit. Een vat vol kennis dus!”, vertelt Brecht. “Telkens als we afspraken, kwamen we tijd tekort. En durfden we ook al eens afdwalen tijdens onze gesprekken.”

Verfrissende vragen en een ruimer perspectief

Na een grondige doorlichting van America Clean én Brecht zelf, dringt een ernstige blik op de cijfers zich op. “De nodige data bijeensprokkelen kostte ons aardig wat tijd. Maar bood ons wel meer inzicht in de cijfers en hun impact op het bedrijf.”

“Het is leerrijk om te ontdekken hoe bepaalde beslissingen onze budgetten beïnvloeden. En ook de concurrentie komt in de picture. Hoe evolueert onze sector? Welke markttendensen tekenen zich af? Allemaal verfrissende vragen die me mijn bedrijf in een ruimer perspectief leerden bekijken.”

De leerrijkste fase in dit traject rond financieel inzicht? De praktijkoefeningen. “Samen met Ignace ging ik het effect na van onze groeicijfers op de vaste en variabele kosten. Bovendien bekeken we de huidige financieringsbehoeften en hoe die kunnen veranderen in de toekomst”, vertelt Brecht. “Dit is sowieso een leerrijk traject, ook al doe je nu al – of nog – goede zaken. Want het kan nooit kwaad om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie en je nu al voor te bereiden op de toekomst. Ik raad het iedereen aan.”

Uitdagende adviesraad

Concrete acties? Die heeft Brecht nog … niet ondernomen. “Bewust. Ik ben vooral gesterkt in mijn overtuiging om bepaalde beslissingen te nemen. Zo spelen we sneller en korter op de bal.”

Omdat UNIZO weet dat ondernemers van kmo’s er vaak alleen voor staan bij belangrijke beslissingen, begeleidt het kmo’s bij het oprichten van een KMO-adviesraad. Daarvoor stond Brecht meteen open. “Dat klopt, America Clean heeft een KMO-adviesraad, die mij geregeld uitdaagt en triggert. Het is leuk om ideeën uit te wisselen en te brainstormen met de raadgevers, allemaal krakken in hun eigen financiële vakgebied.” De raad geeft Brecht meer inzicht en vertrouwen. “Laat de toekomst maar komen, America Clean is er klaar voor!”

Hoe is het met de financiën van jouw bedrijf gesteld? Ben jij klaar voor de toekomst?

Schrijf je in voor het traject rond financieel inzicht en ontdek dat geen uitdaging te groot is.

Ik schrijf me in!

Merk je dat heel wat zaken voor jou toch nog wat een doolhof zijn? Of merk je dat je financieel plan eens onder de loep moet genomen worden? Onze UNIZO-coaches helpen je graag verder binnen een coaching rond Financieel Inzicht. 

Ik wil meer inzicht

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen