De begeleiding Starten bracht rust in de chaos

Arthur Pauwels en Margo Carton werken een tijdje in bijberoep. Hij als 3D-designer en grafisch ontwerper en zij als fotografe. Wanneer Arthur door de coronacrisis zijn job verliest, besluit het koppel dat dit het moment is om hun droom waar te maken: een eigen bedrijf starten. Maar hoe begin je daaraan? Ze struinen YouTube af op zoek naar video’s over ondernemen en botsen daarbij op UNIZO. 

Foto's Margot Carton

Droom je ook van een eigen zaak? Stop met dromen en bouw aan je toekomst met een UNIZO-coach aan je zijde. Ontdek snel wat de begeleiding Starten voor jou in petto heeft. 

Ik ga op ontdekking

“Ik vond de uitleg in de filmpjes van UNIZO rustig en duidelijk gebracht. Ik was benieuwd naar wat UNIZO nog meer te bieden had”, vertelt Arthur. “Zo kwam ik terecht op het Startersplatform, en bij de begeleiding Starten. Die sprak mij onmiddellijk aan en het was nog betaalbaar ook.”   

De twee willen hun drie activiteiten onderbrengen in een vennootschap. Hun boekhouder stelt allerlei scenario’s voor maar ze twijfelen nog. “We nemen niet graag risico’s, en al zeker niet op financieel vlak”, vertelt Margo. “Er was nog te veel onzekerheid of ons project kans van slagen had.” 

Coach Ellen neemt het dynamische duo onder haar vleugels. “Het mooie aan Arthur en Margo is dat ze heel complementair zijn. Als koppel durven ze elkaar uitdagen en in vraag stellen. Maar ook hun activiteiten vullen elkaar mooi aan. Margo’s fotografie is een meerwaarde voor het grafische werk van Arthur. Met hun bedrijf Buroko wil hij zich bovendien ook op branding, logo’s en websitebouw richten. Ook daarbij spelen professionele foto’s een belangrijke rol.” 

Planmatig werken 

“Het enthousiasme van Ellen werkte aanstekelijk”, volgens Arthur. “We kregen al meteen het gevoel van ‘dat gaat hier misschien wel lukken’. We gingen stap voor stap te werk. De begeleiding bracht rust in de chaos.” 

Ze bogen zich over het ondernemingsplan en werkten dat minutieus uit. Coach Ellen zag dat het goed was. “Hun planmatige aanpak wierp vruchten af, ze wisten al heel snel wie hun doelgroepen waren en hoe ze die willen bereiken. Ze stonden open om bij te leren en gingen uitdagingen niet uit de weg.” 

Het ondernemingsplan staat al snel op punt. Maar Margo wil vooral weten of het financieel allemaal wel haalbaar is. “Ik blijf mijn vaste job als leerkracht houden, maar Arthur moet wel een volledig loon uit Buroko kunnen halen.” 

Omzet en kosten aftoetsen 

Ze splitsen het financiële plan dan ook op in twee delen. De omzetverwachting van de fotografie is snel berekend en blijkt een haalbare kaart. Voor het grafische luik kiezen ze voor het voorzichtigheidsprincipe. Ellen: “We startten met productpakketten als basis, waarvan we er één per maand in het eerste kwartaal verkopen. Dat aantal trokken we langzaam op tot en met het vierde kwartaal. Daarna hebben we gekeken naar hoeveel uren ze aan één pakket werken. Wat als ze tien pakketten in een maand verkopen? Hoeveel gepresteerde uren zijn dat, en is dat realistisch qua werkvolume en inkomsten? Dit was de moeilijkste opdracht.” 

“Starters hebben de neiging om zich een loon uit te keren van het geld dat over is die maand. Maar dan zet je jezelf voor blok.” 

In de tweede fase bekijken ze de kostenstructuur. “We hielden meteen rekening met een volledige wedde-uitkering. Starters hebben de neiging om zich een loon uit te keren van het geld dat over is die maand. Maar dan zet je jezelf voor blok. Je moet tenslotte kunnen leven van je activiteiten. Tel dus een realistisch loon altijd bij je kosten.”  

Het moment suprême: zijn de scherpe omzetverwachting en de ruime kostenberekening met elkaar in balans? “De uitkomst was positief. Meer nog: zelfs met een worstcasescenario, waarbij de kosten nog 20 procent hoger zouden liggen, bleef Buroko een haalbare kaart.” 

Objectief en betrouwbaar advies 

Niets houdt het koppel nog tegen om de grote stap te zetten: Buroko ziet in de zomer van 2021 het levenslicht. 

“Als je dit traject volgt, ben je zeker van een objectieve en betrouwbare beoordeling”, weet Arthur. “De coach wil graag dat je project kans op slagen heeft. Maar als dat niet het geval is, dan zal hij of zij dat ook zeggen.” Margo vindt het volledige pakket een meerwaarde. “Er zijn zoveel dingen waaraan je niet denkt. In plaats van in het wilde weg maar wat te doen, biedt UNIZO je een houvast. Zo weet je dat het fundament van je bedrijf goed zit.” 

Ellen is ervan overtuigd dat iedereen wel een ondernemingsplan kan schrijven. “Maar de vraag is dan of het wel realistisch is? Het is niet omdat je iets denkt en schrijft, dat het ook haalbaar is. Een coach heeft daarmee ervaring en daagt je uit om verder te kijken en je ideeën ook echt af te toetsen aan de realiteit. Dat levert je een goed doordacht plan op waarmee je ook naar investeerders kunt trekken. En dat je als leidraad voor je organisatie kunt blijven gebruiken.” 

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen