De kaap van 100.000 starters is bereikt! Check het in onze Startersatlas.

Afgelopen jaar kwamen er in ons land 100.113 nieuwe ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) bij, waarmee voor het eerst drempel van 100.000 starters wordt overschreden. Dat zijn er wel 5.032 of 5,29 % meer dan in 2017. Een toename die in lijn ligt met die van voorgaande 'grand cru'-jaren: + 5,91 % tussen 2016 en 2017 en + 8,73 % tussen 2015 en 2016. Opgeteld ging de Belgische starterspopulatie over de afgelopen drie jaar met maar liefst een vijfde (+ 19,93 %) op vooruit. Dat blijkt uit de Startersatlas 2019 (cijfers 2018) die vandaag door bedrijfsinformatiespecialist Graydon, UCM en UNIZO werd voorgesteld.

De Startersatlas brengt nauwgezet in kaart welke regio's, sectoren en beroepen het hoogst aantal starters kennen. Uit heel voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2019 blijkt overigens andermaal een te verwachten verdere groei van het aantal starters, dit jaar, ondanks berichten over een afkoelende economie.

"Het toenemend aantal starters is een goeie graadmeter voor de algemene stemming en het vertrouwen in de toekomst bij de ondernemers", aldus onze topman Danny Van Assche. "Het optimisme blijft groot en de drempel om zelf een zaak te starten verkleint, mede door de inspirerende voorbeeldfunctie van het groeiend aantal starters, maar ook door stimulerende maatregelen, waaronder, bijvoorbeeld, het verbeterd statuut van de student-ondernemer. Ook trends al de digitalisering maken het vaak eenvoudiger om een eigen zaak te starten. En dan zijn er uiteraard ook nog evoluties als de afschaffing van het verplichte attest bedrijfsheer en het loslaten van de regels voor gereglementeerde beroepen. Waarbij UNIZO wel blijft ijveren voor het inbouwen van voldoende alternatieve kwaliteitsgaranties, zowel op vlak van financiële en managementskills als op gebied van vakkennis."

Check hier onze Startersatlas!