De renteswap, een duur betaalde grap?

Omdat de basisrente vandaag rond nul procent schommelt, draait de renteswap steeds vaker in het nadeel van ondernemers uit. “Als de rente onder een bepaald niveau zakt, dient de ondernemer een soort negatieve rente bij te passen”, zegt Geert Lenssens, de advocaat die enkele KMO’s verdedigt vandaag in De Tijd. “Die verliezen kunnen zich opstapelen tot honderdduizenden euro’s of zelfs meer. Ze vormen voor veel ondernemers een molensteen om de nek. Er dreigt een financiële ebola.”

De bankenvereniging Febelfin en de beurswaakhond FSMA houden zich van de domme. Maar UNIZO laat haar ondernemers niet in de kou staan. “We willen naar de minister van Financiën stappen, maar als dat niet helpt, overwegen we, net als in Nederland, juridische stappen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Sinds 2007 boden banken een renteswap aan. Zo konden ondernemers zich indekken tegen de risico’s die gepaard gaan met een lening met variabele rente. Sloot u een renteswap af, dan betaalde u een vaste rente aan uw bank. Op die manier waren ondernemers verlost van eventuele renteschommelingen. Het idee leek aantrekkelijk. Maar de voorbije jaren daalden de rentevoeten  gestaag. Een daling die de banken integraal ten goede kwam, en niet de ondernemers. Want als ondernemer bleef/blijft u intussen de (hogere) vaste rente betalen.

Als ondernemer verlost geraken van zo'n renteswap blijkt verre van evident. De looptijd van de swap is meer dan eens langer dan die van de lening die er tegenover staat. Bovendien zijn er vaak hoge uitstapkosten voorzien. Het  gaat hier trouwens niet om een louter Belgisch fenomeen. Ook in onze buurlanden regent het klachten van ondernemers die niet van hun - intussen waardeloze - renteswaps verlost geraken.

Ook slachtoffer? Bel onze gratis UNIZO Ondernemerslijn: 0800 20 750. Discretie verzekerd.