De Snelfie: 5 vragen aan Bert Kruismans

Wie Bert Kruismans hoort, denkt comedy. Maar achter de Slimste Mens ter Wereld en komiek schuilt een ondernemer pur sang: presentator, columnist, spreker, evenementadviseur, boekauteur. En fervent grasmaaier, zo blijkt. Vijf vragen én vooral antwoorden die je meer inkijk geven in het leven van Bert Kruismans. 

TEKST Paulien Coenaerts - FOTO Studio Dann 

Wat is je beste investering?

“Ongetwijfeld is dat mijn opleiding. Ik heb rechten gestudeerd en dat komt me vandaag meer dan ooit van pas. Ik zeg in mijn comedyshows misschien veel om te lachen, maar wat erachter zit, klopt. Twee jaar geleden schreef ik een boek over België doorspekt met cijfers om alles te staven. En ook mijn columns voor de juristenkrant zijn gestoffeerd. Dat komt door de juridische Grundlichkeit die ik heb meegekregen. Ook van mijn dictie-, toneel- en zangles pluk ik vandaag de vruchten. Want op een podium staan en iets te vertellen hebben is één ding, maar de mensen ook boeien, dat is een vak.”

Wat was je geworden als je dit niet deed?

“Ik doe al heel veel (lacht). Naast komiek zijn, schrijf ik boeken, columns, presenteer ik, adviseer ik voor evenementen, geef ik lezingen… Over erfenisrecht en over bier, meestal niet gecombineerd. Maar als ik niet zo toevallig in de media gerold was, zou ik diplomaat zijn vandaag.”

Van welke fout ben je blij dat je ze gemaakt hebt?

“Blij is veel gezegd… maar ik had samen met een paar vennoten een bedrijfje opgericht dat al snel op de rand van het faillissement stond. Ik hield me bezig met het dagelijks bestuur, en liet een vennoot de financiële kant op zich nemen. Zonder mij daar een sikkepit van aan te trekken. Gevolg? Ik had mezelf een jaar lang geen loon uitgekeerd – ik zat dus zelf met financiële problemen – en moest alle werknemers ontslaan. Dat was verschrikkelijk. Wat ik daaruit leerde? Dat ik ondernemen nu het liefst alleen doe, en dat ik élke dag mijn cashflow moet controleren. Ik had ze dus liever niet gemaakt, die fout, maar ik ben er een betere ondernemer door geworden.”

Benieuwd naar de andere 2 vragen&antwoorden van Bert Kruismans? 

Lees ze in het volgende ZO Magazine, gratis voor UNIZO-leden!

Meer info