De Snelfie: 5 vragen aan Eva Mouton

Elke maand legt ZO Magazine een Bekende Ondernemer 5 vragen voor. Deze maand: Eva Mouton

Eva Mouton is illustratrice en cartooniste. Ze is bekend van haar getekende column ‘Eva’s Gedacht’, elke week in De Standaard Weekblad. Maar haar business reikt verder. In haar webshop verkoopt ze gadgets met een opdruk van haar tekeningen, van pulls tot gsm-covers. Onlangs verscheen haar boek ‘Het leukste van Eva’.

www.evamouton.be  

TEKST: Sanderijn Vanleenhove - Foto: Wouter Vanvooren

Wat was je beste investering ooit? 

“Ik ben direct na mijn studies als zelfstandig illustratrice begonnen. Maar ik had geen scanner. Ik moest dus altijd over en weer lopen naar de krantenwinkel of de koffieshop om mijn tekeningen in te scannen. Dat maakte me heel afhankelijk. Toen ik er een kocht, was dat meteen een grote hap uit mijn budget: 1500 euro. Maar 10 jaar later werk ik er nog altijd mee. Dat was dus absoluut mijn beste investering.”  

Als je dit niet deed, wat zou het dan geworden zijn? 

“Ik heb altijd getekend. En al tijdens mijn studies was het mijn ambitie om in de winkels te liggen. Een plan B was er niet. Ik heb wel vakantiewerk gedaan in een ijswinkel. De verkoop ging zodanig omhoog als ik in de winkel stond, dat ik er een job aangeboden kreeg als gerant. Toen heb ik er serieus over getwijfeld. Dus als ik ooit een plan B nodig heb, dan is het wellicht zoiets. Of een buurtwinkel.”  

Is succesvol ondernemen gemakkelijker als je bekend bent? 

“Het blijft hard werken, maar ik vind het effectief gemakkelijker, ja. In het begin kenden opdrachtgevers mijn stijl niet. Dat leverde soms wrevel op omdat ik niet aan de verwachtingen van de klant voldeed. Nu krijg ik opdrachten net omwille van mijn stijl. Dat is een grote luxe als illustrator.” 

Wie is jouw grote voorbeeld en waarom? 

“Toen ik net cartoons begon te maken voor De Standaard, kreeg ik een uitnodiging voor het cartoonfestival van Knokke-Heist. Daar leerde ik Lecctr en Ilah kennen, twee cartoonisten die al goed bezig waren. Ilah trok me er altijd door als ik overwerkt was, Lecctr gaf me op zakelijk vlak veel advies. Het is niet gemakkelijk om vrienden te maken in een wereld waar de concurrentie groot is. Ik ben enorm dankbaar dat ik mensen zoals Lecctr en Ilah tot mijn vrienden kan rekenen.”   

Van welke fout ben je blij dat je ze gemaakt hebt? 

“In het begin van mijn carrière moest ik op twee maanden tijd twee grote opdrachten verwerken: een animatiefilmpje en een boekje. Ik heb toen een peesontsteking opgelopen van te veel te tekenen. De weerbots was groot. Drie maanden lang kon ik amper tekenen. Dit heeft me geleerd om mijn enthousiasme te doseren. Ik plamuur mijn agenda niet meer maanden op voorhand dicht, maar laat altijd gaten voor kleinere, losse opdrachten.” 

Uit ZO Magazine van februari