“De titel ‘boekhouder’ dekt de lading niet meer”

Mirjam Vermaut is voorzitster van het Beroepsinstituut van Boekhouders en Fiscalisten (binnenkort Instituut van de Belastingadviseurs en Accountants). Hoe kijkt zij naar de opkomst van de cloud? “De titel ‘boekhouder’ dekt al lang de lading niet meer. Accountancy is ruimer dan alleen boekhouden. De tijd die vrijkomt door digitalisering is nodig om de cliënten te begeleiden. Wij denken met ze mee, niet alleen op boekhoud- of fiscaal vlak, maar ook als het gaat om sociale zaken, HR, IT, marketing, noem maar op.”

En nu naar de werkvloer. Siobhan Verschaeren is zelfstandig accountant en heeft uit de eerste hand ervaring met online boekhouden. Wat zijn haar bevindingen?

Tijdwinst

“In het begin moet je met die nieuwe online boekhoudsoftware leren werken en daar kruipt wel wat tijd in. Je kan een drietal uren les volgen bij de aanbieder van het pakket, maar dat wil niet zeggen dat je alles meteen kan toepassen in de praktijk. Of dat je niet meer moet zoeken naar hoe het ook alweer zat. De leercurve is langer. Maar zodra je dat als boekhouder onder de knie hebt, is online boekhouden wél tijdsefficiënter.”

“Sommige ondernemers klagen wel eens bij ons dat alle facturen inscannen via de gsm tijdrovend is en dat ze gemakkelijker alles in een schoendoos gooien, maar dat is vooral de oudere generatie. Wat wél zeker is, is dat de boekhouding nu meer up-to-date is. Vroeger lieten ondernemers hun bonnetjes liggen tot het einde van het kwartaal, terwijl ze dat nu eenvoudiger kunnen opvolgen. Voor ons is dat ook beter. Het werk is meer gespreid. Terwijl we vroeger aan het einde van zo’n kwartaal ineens een gigantische stapel facturen in enkele weken tijd volledig moesten verwerken.”

"Mijn huidige functie zal voor 70% verdwijnen!"

De juiste keuze

“Er is vandaag een groot aanbod aan online boekhoudpakketten. Ondoordacht nieuwe boekhoudsoftware aanschaffen, doe je maar beter niet. Meestal heb je per aanbieder twee of drie formules. Een standaardformule die heel basic is, en enkele andere formules met meer mogelijkheden. Maak een persoonlijk verlanglijstje en kijk welk pakket aan je verwachtingen voldoet. We moeten er niet flauw over doen: zo’n boekhoudpakker is niet goedkoop, dus is de prijs ook van belang. Welk budget wil je eraan besteden? Heb je een pakket voor ogen? En test het uit tijdens een proefperiode.”

De kosten

“We zitten volop in de overgangsfase van papier naar digitaal en elektronisch. Wat wil dat zeggen? Wij krijgen facturen binnen op pdf. Maar de online boekhoudsoftware kan een simpel pdf-bestand niet lezen. Dus moeten we een programma downloaden dat dat bestand omzet naar een xml-bestand, wel leesbaar voor je pakket. Dat kost 50 eurocent per document. Niet veel, denk je op het eerste gezicht. Maar per jaar is dat gemakkelijk 30.000 euro!”

De accountant

“De boekhouder verdwijnt niet. Tot nu toe voel ik die verschuiving van de boekhouder van nu naar de adviesverlener van later nog niet. Al zal dat wel komen. Mijn huidige functie zal voor 70% gedigitaliseerd worden en dus verdwijnen. Het boeken zelf, het verwerken van facturen… dat gebeurt dan automatisch, maar de rapporteringen, de jaarrekening en de fiscale aangiften zullen in mijn bakje blijven liggen. Denk ik. Die kunnen nooit volledig gestandaardiseerd worden, ook al omdat de wetgeving daarrond voortdurend verandert. En al schakelen we grotendeels over op digitaal boekhouden, onze controlerende functie blijven we behouden.”