De VS doen waar België niet in slaagt: drones reglementeren

In de VS heeft de luchtvaartadministratie (FAA) gisteren nieuwe regels voorgesteld om orde te scheppen in de wetgeving rond onbemand vliegende toestellen, de zogenaamde drones. Zodra die regels politieke goedkeuring krijgen, kunnen bedrijven in de VS naar hartenlust drones inzetten.

“Een schriftelijke proef van de bestuurder zal volstaan om een vergunning te krijgen”, schrijft de krant De Tijd vandaag. “Landbouwers, fotografen, vastgoedmakelaars en andere beroepen kunnen dan vliegende toestellen – met een maximaal gewicht van 25 kilogram – vrij gebruiken, maar enkel overdag en slechts tot op een bepaalde hoogte. Verwacht wordt dat ook overheidsdiensten zoals douane, politie en brandweer het gebruik van drones zullen opdrijven.”

“Bedrijven krijgen wel cruciale beperkingen opgelegd. Bestuurders mogen het vliegende toestel nooit uit het oog verliezen, en de drones mogen geen extern gewicht dragen.” Een streep door de rekening van internetbedrijven zoals Amazon en Google, die pakjes aan huis willen leveren met drones.

In België
In ons land is de wetgeving tot op heden niet aangepast aan het commerciële gebruik van drones. “Nochtans zijn in België heel wat bedrijven actief in de drone-industrie”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Zij staan nu met hun rug tegen de muur. Zonder wettelijk kader kunnen ze zich niet in de markt zetten of verder ontplooien.”

UNIZO roept minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) haar Koninklijk Besluit over drones zo snel mogelijk op punt te zetten. “De dronessector heeft veel toekomst in ons land. Maar door het gebrek aan regels dreigt de sector weg te trekken.”