Deel II burn-out: Wat zijn de tekenen aan de wand van een burn-out?

Burn-out is geen virus of bacterie, het is een ziekte die ontstaat door stress. Kunnen we ze herkennen? Ja, er zijn drie symptomen die zich vooraf voordoen, gedurende maanden of zelfs jaren.

  1. Lichamelijke klachten: hoofdpijn, pijn in de nek, armen, rug, maagproblemen, slechte spijsvertering, allergieën, eczeem... Voor mezelf begon het 18 maanden voor mijn burn-out. Ik kreeg pijn in mijn rechterarm zonder dat de dokters me konden helpen.
  2. Slecht slapen: moeite met inslapen, of wakker worden rond 3-4 uur 's morgens. In beide gevallen leidt dat tot te weinig slaap en dus te weinig herstel voor lichaam en hersenen. ’s Nachts wakker worden begon bij mij een jaar voor mijn burn-out, maar ik deed alsof ik genoeg sliep.
  3. Schommelend humeur: verlies aan enthousiasme, meer nervositeit, woedebuien, cynisch en minder sociaal zijn. Het is een fase waarin we dingen beginnen te vergeten, zoals een afspraak, en we beginnen kleine fouten te maken. Voor mij begon deze fase ongeveer 3 weken voor mijn crash. Je bent al erg ver en in groot gevaar wanneer deze fase zich voordoet!

Het goede nieuws: zolang de dam niet is doorgebroken, kun je nog vrij snel een stap terugzetten. Maar als je doordoet tot de crash, wacht je vaak een echte, langdurige ziekte. Die kunnen we nochtans vermijden.

Wat is de lepeltjestheorie?

Om te beginnen moet je de theorie van de lepeltjes begrijpen. Stel: iedereen beschikt over 50 lepeltjes energie per dag. Elke taak - een vergadering, een maaltijd, een afspraak - kost één of meerdere scheppen. Na een goede nachtrust is je voorraad weer aangevuld. Dus om te vermijden dat je uitgeput raakt: zorg ervoor dat je 50 lepeltjes per dag hebt én er niet meer dan dat uitgeeft.