Dit is het aantal dagen waarbinnen de overheid jouw factuur betaalt

Late betalingen van je factuur ontvangen... Het blijft een probleem voor jou en voor andere ondernemers. Dit zet druk op de cashpositie van je bedrijf. En dit terwijl je misschien al veel van je reserves hebt opgebruikt in deze turbulente tijden. De regering lanceert nu een monitor waarin je kan zien hoelang je op een betaling van een bepaalde overheidsdienst zult moeten wachten. Een eerste stapje vooruit.

Wat is de betalingsmonitor?

Om de drie maanden komt er een rapport uit. In dat rapport staat telkens de betaaltermijn per federale overheidsdienst. Daarin kan je dus zien binnen de hoeveel dagen een overheidsdienst waarvoor jij producten of diensten levert, je zal betalen. Op zich al een goede zaak om daar een beter inzicht in te krijgen. In de mate van het mogelijke kan je daar ook rekening mee houden in de cashpositie van je bedrijf. Natuurlijk zal er ook meer nodig zijn. Daarom dat wij dit vanuit UNIZO mee opvolgen.

Hoeveel bedraagt de betalingstermijn van de overheid?

Momenteel bedraagt de gemiddelde betalingstermijn nu 40 dagen na factuurdatum. Dat is zeker nog te veel. Volgens ons zouden dat er hoogstens 30 mogen zijn, alles inbegrepen. Bovendien zitten er nog een aantal negatieve uitschieters bij zoals die van de FOD justitie, waar het gemiddelde op 64 dagen ligt…

Bekijk de betalingstermijn per overheidsdienst.

Hoe kunnen wij die betalingstermijn inkorten voor jou?

De gemiddelde betalingstermijn na inscandatum ligt momenteel op 15 dagen. Maar die termijn zegt natuurlijk niets over hoe lang een factuur bij de FOD blijft liggen vooraleer die wordt ingescand. Verplichte e-facturatie kan hier helpen. Mogelijks is dat voor jouw zaak of kmo nog een (te) grote stap. Daarom bepleit UNIZO hier een voldoende lange overgangstermijn, samen met een informatiecampagne en financiële incentives. Daarnaast moet je ook de garantie krijgen dat je als je investeert in zo'n facturatietool ook effectief sneller betaald wordt.

Heb jij ook nog voorstellen?

Zo krijg jij je factuur het best betaald

Je hebt openstaande facturen op dit moment? Het is belangrijk dat je daar tijdig actie voor onderneemt. En neen, je hoeft daarvoor niet meteen naar de rechtbank. Wist je dat UNIZO je helpt met modelbrieven om je factuur te doen betalen? Of heb je liever dat UNIZO dit voor jou doet? Wij sturen dan de aanmaningen naar jouw wanbetaler. Helemaal gratis als je lid bent van UNIZO. Komt er nog geen beweging, dan kan je onze incassoservice gebruiken of een advocaat inschakelen via UNIZO.   

Ik wil mijn openstaande factuur nu doen betalen

Meer over: Factuur, Niet-betaling factuur, Wanbetalers