“In dit traject leer je hoe belangrijk het is om jezelf te zijn”

Steven Heylen en Sophie Dieltjens runnen sinds 2005 het advocatenkantoor Heylen & Dieltjens in Herenthout. Op een dag brengt de regionale UNIZO-accountmanager hen een bezoek. Tijdens dat gesprek komen de verschillende begeleidingen aan bod. Het koppel is meteen enthousiast over Strategie & Groei. De start van een leerzaam proces.

“Steven is gespecialiseerd in handels- en economisch recht. En ik in familierecht”, vertelt Sophie. “We helpen dus zowel bedrijven als particulieren.” 

“Het was de eerste keer dat iemand me vertelde dat mensen een impliciete en expliciete persoonlijkheid hebben”, valt Steven met de deur in huis. “Dat zou eigenlijk iedere ondernemer van in het begin moeten leren.” 

Die iemand is UNIZO-coach Jolien. “Tijdens het traject duiken we in de onderneming. Maar ook de ondernemer zelf keren we binnenstebuiten. Dat is nodig om te weten of je manier van ondernemen strookt met je karakter. Daarbij komen dus de impliciete en expliciete persoonlijkheden kijken. Impliciet betekent aangeboren, wie jij dus bent van nature. Expliciet is wat je hebt aangeleerd. En die twee moeten in balans zijn. Je anders voordoen dan je bent, omdat het zo ‘hoort’, wreekt zich altijd. Daarom is deze begeleiding inderdaad interessant voor ondernemers die nog maar een paar jaar bezig zijn. Zodat ze de juiste koers leren varen.” 

Oplossingsgericht werken 

Steven en Sophie varen gelukkig wel de voor hen juiste koers. Al komt dat besef pas tijdens het traject. “We vinden het onze taak om oplossingsgericht te werken. We zullen altijd proberen om eerst een compromis te vinden”, licht Steven toe. “Natuurlijk lukt dat niet altijd. Komen we tot een vergelijk? Dan geeft dat enorm veel voldoening.”  

Sophie beaamt dat hun werkwijze in lijn ligt met hun rechtvaardigheidsgevoel. “Wij doen waar we ons het best bij voelen. En geloven oprecht dat onze manier van werken een grotere impact heeft.” 

Kijken naar een ander 

De begeleiding is een eyeopener voor beide advocaten. “Je hebt de neiging om te kijken hoe anderen het doen. En je probeert het dan voor bepaalde zaken ook op diezelfde manier aan te pakken. Maar die persoon bén jij niet. Zo doe je dan soms dingen die helemaal niet passen bij jouw persoonlijkheid”, vertelt Steven

“We weten nu waarom ons
buikgevoel volgen voor ons werkt.”

 

“Met de uitleg die Jolien ons gaf, beseffen we nog beter hoe we ons willen profileren. We weten nu waarom ons buikgevoel volgen voor ons werkt. En dat het de reden is waarom we bepaalde dingen wel of niet doen. Toch kan het altijd beter. Het zal een kwestie zijn van ingesleten gewoontes langzaam te veranderen.” 

Steven is geboeid door het psychologische aspect van de begeleiding. “We gaan daarin zeker verder. Jolien raadde ons opleidingen zoals communicatie- en luistertechnieken aan. Deze kennis komt van pas tijdens onderhandelingen. Omdat je beter kunt inschatten hoe de persoon tegenover jou denkt en waarom.”  

Dezelfde normen en waarden 

“Het menselijke aspect primeert bij Steven en Sophie”, vertelt coach Jolien. “En net daarom krijgen ze veel doorverwijzingen van tevreden klanten”. 

Mensen vinden dus hun weg naar het advocatenkantoor. Daarom zijn ze bezig om hun team uit te breiden. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Ik wil dat onze medewerkers zich goed voelen bij ons. Dat er een goede verstandhouding is tussen iedereen. En dat kan alleen als we dezelfde waarden en normen belangrijk vinden”, zegt Sophie

“Ook dit onderwerp kwam uitgebreid aan bod in het traject. In Joliens eindrapport staan dus ook verschillende adviezen. Die gaan we zeker opvolgen bij een volgende aanwerving.”  

Basis om verder op te bouwen 

Waarom dit traject een aanrader is? “Om blinde vlekken in kaart te brengen die op dat moment je groei belemmeren”, vat Jolien samen. “Zonder dat je je daarvan bewust bent. Via dit traject leer je die als sterkte inzetten. Zodat je met een stabiele basis kunt groeien. En met een manier die past bij jouw persoonlijkheid. Anders kom je jezelf vroeg of laat tegen.” 

Sophie wil medeondernemers overtuigen om de begeleiding te volgen. “Het is belangrijk om te blijven openstaan om te leren. Je krijgt begeleiding van een expert die met een open blik naar jou en je onderneming kijkt. Bovendien zijn de testen in het traject wetenschappelijk onderbouwd.” 

“Je krijgt geen absolute antwoorden”, vult Steven aan. “Maar je leert vooral over het waarom. We zijn begonnen met te kijken wie we zijn. Dat was de basis om verder op te bouwen. Ik denk dat het nuttig is om deze begeleiding te volgen voordat je wilt groeien. Als de basis goed zit, dan pas volgt de rest.”

Wil je graag jouw onderneming uitbouwen? In het traject Strategie & Groei keer je samen met je coach terug naar de essentie, om van daaruit volop in te zetten op groei.

Waar wacht je nog op? 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

De begeleiding Strategie & Groei is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp Management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de Strategie & Groei-coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten. Strategie & Groei krijgt de steun van het Agentschap Ondernemen.

Meer over: Begeleidingen