“Dit zou élke ondernemer eens moeten volgen.”

Tom is ingenieur van opleiding en zaakvoerder van Atom, een installateur van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen. De zaak draait goed, maar Tom voelde dat grondig inzicht in zijn cijfers hem nog verder zou brengen. UNIZO-coach Bruno maakte van deze cijfer-leek door middel van een GO4Finance-begeleiding een ondernemer met kennis van financiële zaken.

Tom: “Ik heb tijdens mijn schoolcarrière, zowel in het middelbaar als tijdens de hogere studies, een héél beperkt aanbod van financiële vakken gekregen. Op zich was dat niet problematisch om mijn bedrijf goed te kunnen leiden. Maar het zorgde er wel voor dat ik heel afhankelijk was van mijn boekhouder, terwijl ik wel interesse had in de cijfers.”

Bruno: “Heel veel mensen beginnen een bedrijf, gedreven door hun technische capaciteiten, passie, dromen en ambities. En daar is zeker niets mis mee. Maar naarmate de onderneming groeit, worden er van de ondernemer ook andere skills verwacht. Soms worden de bedragen waarmee je werkt zo groot, dat je er toch beter voeling mee moet kunnen houden. Ik vind het daarom ook jammer dat in heel wat opleidingen het stukje ‘financieel management’ weggevallen is. Daar gaan echt nog problemen van komen. Maar gelukkig is er GO4Finance, een mooie start om bewuster en doordachter om te gaan met de cijfers.”

Waar ga ik naartoe?

Tom: “Bruno heeft veel ervaring, maar toch slaagde hij erin om alles heel verstaanbaar uit te leggen. We zijn vrij snel in mijn eigen cijfers gedoken. Hij heeft me inzicht doen krijgen in mijn eigen zaak, maar ook in die van concurrenten. Hij leerde me ‘de flow’: wat heeft effect op wat? Het werd snel duidelijk dat het belangrijk is om linken te zien tussen het bedrijfsproces en het financiële proces.”

Bruno: “De meeste boekhouders leveren goed werk, zonder twijfel. Maar de vraag van vele ondernemers is niet alleen ‘Hoeveel belastingen moet ik betalen’, maar ook ‘Waar ga ik naartoe’? Hoeveel kan ik investeren?’ Welke werkkapitalen heb ik nodig om mijn zaak te blijven financieren zodat ik verder kan groeien? Financieel management naar de toekomst toe is een verhaal apart. Als je dan over het nodige inzicht beschikt, dan sta je zoveel sterker.”

Tom: “De meerwaarde van dit traject is voor mij ongelofelijk groot. Meer nog: het is één van de weinige keren dat ik voel dat de overheid iets teruggeeft aan een ondernemer (lacht)! (nvdr. Go for Finance wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid)

Ben jij ook (nog) niet thuis in de wereld van financiën, en wil je een goede koers varen met gezonde cijfers, zeker gezien de moeilijke tijden waarin we ons bevinden?

Schakel dan de hulp in van onze Go for Finance-coaches.