Dominique Persoone: "Ik mag nooit nog een kostenberekening maken"

Dominique Persoone is een bekende Belgische chocolatier. Hij maakt naam en faam met zijn speciale pralines (met bloemkool bijvoorbeeld) en creaties zoals chocoladelippenstift. ‘The Chocolate Line’ heeft winkels in Brugge en Antwerpen, en pacht een plantage in Mexico. Vijf vragen aan Dominique Persoone. www.thechocolateline.be  

TEKST Sanderijn Vanleenhove – FOTO Kurt Vansteelant 

Wat was je beste investering ooit?  

“Op bepaald moment adviseerde onze boekhouder om te investeren in een grotere fabriek. We hadden toen een klein gehuurd atelier. En we hadden op dat moment geen geld. Met ruim 2000 vierkante meter hebben we nu meer plaats om meer te produceren.

"Ik ben een slechte zakenman. Mijn vrouw regelt alle financiën. Gelukkig maar. Ik moest mijn boekhouder trouwens beloven nooit nog een kostenberekening te maken.” 

Als je dit niet deed, wat zou het dan geworden zijn?  

“Als kind werkte ik graag met hout. Ik hou enorm van die geur. Bij mijn grootvader mocht ik altijd knutselen met zijn restjes hout. Timmerman was toen zeker een optie. Uiteindelijk zou het wellicht restauranthouder geworden zijn. Van opleiding ben ik tenslotte kok.”   

Wie is jouw voorbeeld?  

“Peter Goossens is zeker een van mijn helden. Hij blijft de godfather of food. Ik heb veel aan hem te danken, net zoals Sergio, Wout Bru en Roger Van Damme. Wij zaten samen op school, maar waren zeker niet de slimsten van de klas. Toen eten plots een hype werd, gaf Peter onze namen door aan de grote mediahuizen. Hij noemde me toen in een kookprogramma ‘de keizer van de Belgische chocolade’. Met alle gevolgen van dien.” 

Vul aan: de beste ideeën krijg ik tijdens… 

“…het aperitieven. Dat is absoluut de beloning van de dag. Mijn vrouw en ik hebben zelfs een ...

Het vervolg? 

Dat lees je deze maand in ZO Magazine!