Drukbezette ondernemer? Drie tips om je workload te verlichten!

“Het is allemaal zo veel.” Dat verzuchtte je vast ook al eens als ondernemer. En gelijk heb je. Want bij zakendoen komt meer kijken dan je oorspronkelijk had verwacht – vooral als je bedrijf in volle groei is. De uitdagingen zijn behoorlijk divers: van een onverwachte stroompanne tot de beslissing om internationaal uit te breiden.

Een ondernemer met vier medewerkers die zelf zorgt voor de verkoop op de baan, de administratie én de productieleiding? En dat samen met de zorg voor een gezin? Dat is veel. Té veel. De vraag is: valt er iets aan doen? Gelukkig is het antwoord ‘ja’. Niet per se door minder te gaan werken. Wel door je takenpakket te verkleinen en te kiezen voor het werk met de meeste toegevoegde waarde. Waardoor je productiviteit stijgt én je een beter overzicht hebt. UNIZO-coach Ignace hielp in zijn praktijk al heel wat ondernemers op de goede weg. Dit zijn zijn drie toptips om je workload te verlichten:

1. Delegeer en heers

Maak een lijstje van je taken en overloop het: alles wat je niet ab-so-luut zelf moet doen, delegeer je. Daarvoor heb je tenslotte mensen in dienst genomen. Maak jezelf niet wijs dat jij de enige bent die het goed doet: je zal zien dat mensen je aangenaam verrassen als je hen je vertrouwen schenkt. Kortom: betaal niemand voor niets. Want blijf jij je medewerkers taken uit handen nemen? Of hen controleren? Dan rekenen zij op jou om uiteindelijk alle werk te doen.

2. Laat de teugels vieren

Waarom taken delegeren zo moeilijk is? Controledrang. In onze westerse wereld is 90 procent van de mensen prestatiegedreven: ze werken om een specifiek doel te bereiken. Die gedrevenheid is ons met de paplepel ingegoten en op zich goed. Maar ze heeft ook een keerzijde. Dat we álles onder controle willen houden. En dat is natuurlijk niet haalbaar. Jezelf onmogelijke doelen opleggen is slecht voor je eigen gezondheid én die van je bedrijf. Laat dus af en toe de teugels wat vieren.

3. Zorg voor structuur

Als zaakvoerder sta je elke dag voor een hoop beslissingen. Laat je alles gewoon op je afkomen? Dan word je daarvan zelf het slachtoffer. Want het vreet tijd en energie. Bovendien zorgt het voor onzekerheid bij je medewerkers, want zij zijn voor elke beslissing van jou afhankelijk. En ben je eens een dagje afwezig? Dan draait de winkel maar op halve kracht. Niet bepaald een toonbeeld van efficiënte bedrijfsvoering. De oplossing: maak goede afspraken en stel vaste procedures op voor alledaagse kleine keuzes.

Ook nieuwsgierig naar hoe het efficiënter kan? De coaches van Road to Growth helpen je op weg, met advies op maat!