Eén op zes ondernemers krijgt geen krediet

Uit een studie van UNIZO en de Universiteit Antwerpen blijkt dat 35,2% van de ondernemingen volgens de banken onvoldoende waarborgen kon voorleggen om krediet te verkrijgen. Bij 28,2% speelde de verstrengde voorwaarden om krediet te verlenen parten, 38% had niet genoeg eigen vermogen. Bijna één op de zeven ondernemers ondervond daardoor problemen om krediet te ontlenen bij een bank. Eén op de zes werd zelfs een krediet geweigerd.

Het probleem is nog nijpender bij starters. Liefst zes op de tien starters ondervinden problemen bij kredieten krijgen of houden. Net geen zeven op de tien konden niet bij de bank terecht voor financiering. Ook micro-ondernemingen geraakten allesbehalve gemakkelijk aan geld: meer dan een kwart (26,8%) zag zijn krediet geheel of gedeeltelijk geweigerd.

“Kaskrediet aan 10% onaanvaardbaar”
UNIZO vraagt meer aandacht van de overheid en de banken om kmo’s te financieren. “Je idee mag nog zo geweldig zijn, zonder geld krijg je nauwelijks een onderneming van de grond of kan je niet groeien. Dat heeft automatisch een impact op de economie”, waarschuwt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Zijn ondernemersorganisatie kaartte het probleem eerder al aan tijdens het Vlaamse bankenoverleg.
UNIZO vraagt ook oplossingen voor de kortetermijnfinancieringen voor kleine bedrijven. “Vandaag zien we dat ondernemers nog altijd kaskredieten moeten afsluiten aan 8 of 10 procent. Dat is onaanvaardbaar.”

Alternatieve financiering
Opvallend, uit de studie blijkt dat 41,7 procent alternatieve financiering aanvroeg, nadat de banken hen kredieten geweigerd hadden. Dat is een stijging met liefst 15,6 procentpunten in vergelijking met 2012. UNIZO vraagt dan ook dat de regels rond crowdfunding versoepeld worden, dat de win-winlening uitgebreid wordt en de regionale Participatiefondsen versterkt worden.