Greetje Claes overwon kanker

Greetje Claes werd zelfstandige schoonheidsspecialiste op latere leeftijd. De vervulling van een lang gekoesterde droom. Ze genoot van het zelfstandig zijn, tot zo’n 10 jaar geleden borstkanker kreeg en daar bovenop geconfronteerd werd met de zwakke sociale bescherming die ze als onderneemster genoot.

Tekst Paulien Coenaerts – Foto’s Pat Verbruggen, Luc Daelemans, Imagedesk

“Ik heb de kanker overwonnen, maar hij achtervolgt me nog steeds”

“Het nieuws sloeg in als een bom, en daar draag ik tot vandaag nog altijd de gevolgen van. Niemand heeft tijd voor kanker natuurlijk, maar een ondernemer zeker niet. Na een lange, moeilijke periode die zich kenmerkte door ziekenhuisbezoeken, chemotherapie, hormoontherapie en vooral veel angst, werd ik genezen verklaard. Maar dan was het al te laat natuurlijk. Voor mijn zaak, bedoel ik dan. Mijn schoonheidssalon draaide niet meer.

Zelfs trouwe klanten haakten af. Ik was lang out geweest en kanker blijft een taboe. Daar ben ik van geschrokken. Ook al had ik de ziekte fysiek overwonnen, ze bleef me achtervolgen. Klanten en zelfs vrienden bleven mij ontwijken uit angst dat ze over mijn ziekte moesten praten. Want over kanker praten, dat doe je blijkbaar niet.

Ik was naarstig op zoek naar een manier om iets positiefs uit mijn kankerverhaal te halen. Ik moest en zou iets met mijn ervaringen doen. Dus zocht ik in ziekenhuizen in de buurt naar een opleiding om mijn verzorgingstalent op andere kankerpatiënten te kunnen toespitsen. Zo kwam ik terecht bij de opleiding ‘Kanker Beauty Professional’ van het Institute For Professional Care.  Dat was echt wat ik wilde doen. En ja, ik ontdekte nieuwe verzorgingen, leerde producten kennen die kankerpatiënten kunnen verdragen en kreeg mentale coaching, die me voor een stuk ook hielp om mijn eigen kankerervaring een plaats te geven.

Het was een zwaar traject, dat ik vooraf wat onderschat had. Enerzijds door het vele werk, de taakjes, de stage en anderzijds ook omdat het confronterend was voor mij. Zeker de rollespelen met de acteurs en de stage met echte kankerpatiënten. Hoewel ik er natuurlijk ook voldoening uit haalde. Een patiënt die na je behandeling zegt dat de verzorging zoveel deugd deed dat ze even vergat met welke ziekte ze te kampen had, was voor mij het hoogtepunt van de opleiding. Ik had dan toch iets positiefs uit mijn kankerverhaal gehaald. Missie geslaagd.”

"Als zelfstandige moet je te snel weer aan het werk"

Check hier het vervolg...