Elektronisch afronden is de evidentie zelve

Afronden tot op 5 eurocent zal nu ook elektronisch kunnen gebeuren. De ministerraad gaf hiervoor vandaag groen licht. Tot hiertoe kon afronden enkel voor cash betalingen. “De evidentie zelve”, noemt Karel Van Eetvelt de beslissing. UNIZO was altijd voorstander om ook elektronisch te kunnen afronden. Volgens de ondernemersorganisatie zal de mogelijkheid om elektronisch af te ronden meer handelaars over de streep trekken. Uit een rondvraag van de ondernemersorganisatie blijkt namelijk dat vandaag slechts 5 procent van de handelaars afrondt. “Om te kunnen afronden, moet je het kassasysteem aanpassen. Maar die aanpassing heeft een kostprijs. En die investering willen maar weinig handelaars doen, te meer omdat het afronden enkel voor cash betalingen geldt”.

Veel handelaars vreesden ook klanten te verliezen wanneer ze afronden, omdat die bij de niet-afrondende handelaars zouden gaan winkelen uit vrees voor prijsstijgingen. Wat niet het geval is, zo blijkt uit diverse studies, o.a. van de Nationale Bank.

Financiële voordelen verdwijnen euromuntjes
De afrondingsregels voor cash betalingen zouden moeten leiden tot het geleidelijk aan verdwijnen van de kleinste euromuntjes. Volgens UNIZO is dit financieel en praktisch interessanter. De consument moet minder lang wachten aan de kassa. De ondernemer moet de centjes niet meer in zijn kassa hebben of moet ze niet meer bestellen, laten wegbrengen of aanvoeren. Uit berekeningen van KPMG blijkt dat de lasten voor de 1 en 2 euromuntjes voor de handelaars oplopen tot 34.597.842 euro, voor de buurtsupermarkten tot 4.047.576 euro. Ten slotte kost het ook de belastingbetaler minder geld. Het bijmaken van eurocentjes kost meer dan hun nominale waarde.

Meer over: Cash, Betaalverkeer