en so begin die Afikraanse verhaal

Na enkele dagen Cape Town als toerist en een eerste dag ‘in the field’ ben ik nu al helemaal verkocht aan Zuid-Afrika. Wat een prachtig land van uitersten dat zijn weg zoekt naar een leefbare toekomst. De natuur lijkt alvast op het paradijs maar hier moet zeker nog een generatie over gaan tot zowel zwart en blank en arm en rijk (en blank is niet per definitie rijk) op een aanvaardbaar niveau met elkaar kunnen samenleven. We hoeven echter geen lessen aan hen te geven. Als ik kijk naar het treurig rapport van ons integratiebeleid, dan heb ik het gevoel dat hier wel de wil aanwezig is, bij zowel een groot deel van blank en zwart, om het beste ervan te maken.
Stephen Miller, de Triasverantwoordelijke voor Zuid-Afrika, legde me al uit hoe ook de ondernemersorganisaties hierin hun toekomst proberen te zoeken. Zo was ik vandaag aan de slag bij SACCI, the South African Chamber of Commerce and Industry. Een belangenorganisatie die haar bestaansreden zoekt in hun (nog steeds) nieuwe wereld.

bartwallays4De CEO van SACCI had me gevraagd om een volledige dagtraining te voorzien aan hun regionale verantwoordelijken. Je kan deze mensen vergelijken met onze (voormalige) regionale voorzitters. Zij staan voor een groot stuk in voor het beheer van hun regio met een minimale ondersteuning van SACCI Nationaal. In de voormiddag gaf ik drie uur presentatie over UNIZO, het concept achter de tool, de ‘lessons learned’ over de tool en uiteindelijk de praktische werking ervan. In de namiddag deelden we de groep van 15 deelnemers op in twee groepen met elk een cirkel (zie foto’s). Moderatoren en verslaggevers werden aangeduid en iedereen aan de slag. Zoals je ziet op de foto’s waren ze helemaal ‘in the flow’ en moest ik ze na iets meer dan een uur stilleggen. Het bleef tenslotte een rollenspel om de techniek onder de knie te krijgen.
De evaluatie de ze mij gaven was alvast bijzonder positief. Iemand kwam me vragen of hij me alvast in de volgende maanden kon boeken voor een sessie in zijn regio ;-)
Stephen heeft me intussen gewaarschuwd voor het contrast met de sessie van morgen. Dan starten we de workshops met NAFCOC, de ondernemersorganisatie die uitsluitend werkt voor zwarte ondernemers van meestal arme afkomst.

I’ll keep you posted,

Bart