Freelancer Jeroen Mariën: “Ik wil vrijheid en dat kan niet als ik vast werk voor een firma.”

Weinig slaap en veel lawaai. Daaruit bestaat het freelanceleven van geluidstechnicus Jeroen Mariën. En daar heeft hij vrede mee. “Het grootste voordeel is de afwisseling, het wordt nooit saai. Ik wil vrijheid en dat kan niet als ik vast werk voor een firma. Als ik geen uitdaging heb en niet bijleer, word ik lastig. De onzekerheid neem ik er dan maar bij.”

“Ik ben geluidstechnicus op live-optredens en heb een kleine opnamestudio. Daarnaast bouw ik bedrijfsevenementen en beurzen op. Wat daar allemaal bij komt kijken? Weinig slaap en veel lawaai. En dat vind ik best oké. Het is tof om met muzikanten en dj’s samen te werken, vooral als de show goed klinkt en alle technische problemen opgelost geraken zonder dat het publiek dat merkt.”

“Na mijn studies heb ik als geluidsman enkele vaste jobs gehad, tot ik in 2011 mijn eigen bedrijfje heb opgericht: Voodoo Studio. Al het geld dat ik ooit opzijzette, is in mijn studio en luidsprekers gekropen. Van opnames alleen kan ik niet leven, dus blijf ik concerten doen.”

Jacht op werk

“Ik moet lange, zware dagen werken voor een simpel loon. Er is ook de constante jacht op jobs, ik vind het stresserend wanneer er gaten in mijn agenda zitten. Een paar dagen thuis kan deugd doen, maar het duurt nooit lang voor ik weer de baan op wil. De rush om de opbouw van een show op tijd klaar te krijgen geeft adrenaline. Als een band het podium opkomt, heb ik net zoveel spanning als zijzelf. Want het moet goed zijn. Klinkt een optreden slecht, dan slaap ik daar een paar nachten slecht van. Het omgekeerde is ook waar, een topoptreden kan me dagenlang een glimlach geven.”

“Het grootste voordeel is de afwisseling, het wordt nooit saai. Ik wil vrijheid en dat kan niet als ik vast werk voor een firma. Als ik geen uitdaging heb en niet bijleer, word ik lastig. Door te freelancen werk ik voor verschillende bedrijven, leer ik voortdurend nieuw materiaal en werkwijzen kennen en dat maakt het zo plezant. Hoe ouder ik word, hoe meer ik denk: ‘Jeroen, je moet nog véél bijleren’.

Platliggen

“Als je het goed aanpakt en de juiste mensen kent, kan je meer verdienen dan met een vaste job. Als je pech hebt, dan heb je écht pech. Een hernia die het mij onmogelijk maakte om nog vrachtwagens te laden en te lossen, luidsprekers van 100 kilo te stapelen of zelfs maar om mijn veiligheidsschoenen aan te doen, zorgde voor een financieel moeilijke periode in mijn carrière. Thuis moeten platliggen en geen cent verdienen omdat, tja, ik freelancer ben. Daarnaast zijn er de kleine frustraties. Elke maand moet die agenda gevuld worden, in de zomer is er te veel werk, in de winter is dat minder.”

“Gemiddeld werk ik vijf dagen per week, soms zeven. Sommige opdrachten duren maar een paar uur en bij andere zitten er 26 uren in één dag. Af en toe werk ik voor twee verschillende werkgevers op dezelfde dag, dat is qua timing een waagstuk. Maar doe ik dat niet, dan bestaat de kans dat ik aan het einde van de maand honger heb. Het minimum dat ik elke maand moet halen, is 4000 euro bruto. En daar schiet niet veel van over als alle kosten en belastingen betaald zijn. Ik streef altijd naar een paar duizend euro meer, want m’n twee honden en katten moeten ook eten. Dat lukt niet elke maand.”

Lachen geblazen

“De trend in deze sector? Dat is budget, budget, budget. Mocht ik aan de uurtarieven werken van een loodgieter, dan zou ik content zijn. Maar iedereen wil feesten zonder er veel geld aan uit te geven. Mijn collega’s en ik investeren in duur materiaal en doen werk dat je radbraakt, terwijl organisatoren nauwelijks iets willen betalen. Overal woedt de zoektocht naar wie de goedkoopste is. Verlaagt er eentje zijn prijs, dan wordt de rest gedwongen om dat ook te doen. Heel goede firma’s worden weggeduwd door andere die spotgoedkoop werk aanbieden zonder de kwaliteit te bewaren. Want wat is nu één klant minder voor hen? Maar klanten, die heb ík nooit genoeg.”

“Of ik nog iets verwacht van de overheid? Vakantiegeld, een werkloosheidspremie als ik geen werk heb en betaald worden als ik ziek ben. Dat mogen ze de zelfstandigen nog geven. (lacht)