Geen brexitdeal! Wat zijn de politieke gevolgen voor jouw bedrijf?

Op 11 april 2019 werd beslist dat het Verenigd Koninkrijk toch niet zonder deal uit de EU zal stappen op 12 april. Hiermee is een harde brexit voorlopig weer vermeden. Helaas is een no-deal brexit nog niet volledig van de baan.

Vorige week hebben de Europese leiders afgesproken dat het Verenigd Koninkrijk uitstel krijgt tot 31 oktober 2019, maar met de flexibiliteit om vroeger uit de EU te stappen indien ze vroeger tot een akkoord kunnen komen.

Dat Europa deze verlenging toestaat is uitermate belangrijk voor het bedrijfsleven. Ondanks de aanhoudende onzekerheid zou een harde brexit ook voor de Belgische (vooral de Vlaamse) economie een vrij grote impact hebben. Deze onzekerheid is vervelend. Investeringen worden uitgesteld en niemand weet echt wat er zal gebeuren. Maar het is het minste kwaad vergeleken met een no-deal.

UNIZO zal blijven vragen naar een onderhandelde oplossing, waarna een transitieperiode in werking treedt die zo lang mogelijk moet kunnen duren. Deze periode zal het bedrijfsleven aan de beide kanten van het kanaal de kans geven om zich beter voor te bereiden.

Door de goedgekeurde verlening zijn we hoogstwaarschijnlijk voor een aantal maanden verlost van grote brexit-discussies. Belangrijk is nu dat May alsnog haar akkoord door het Britse Parlement krijgt, of draagvlak gaat zoeken voor een andere visie op de toekomstige samenwerking met de Europese Unie.

Politiek is de verlenging voor May geen goede zaak. Het VK zal nu moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen van 23-26 mei die in het Verenigd Koninkrijk bijna uitsluitend rond brexit zullen draaien.  Indien het VK toch niet zou deelnemen aan de verkiezingen, dan moeten ze de EU verlaten zonder akkoord op 1 juni.

Meer over: Brexit