Geen heksenjacht na invoering witte kassa

De staatssecretarissen willen de invoering van de witte kassa in 2016 begeleiden met een charter. “We willen de horeca niet in de problemen brengen”, benadrukten Sleurs en Tommelein gisteren.

Daarmee reageren ze op het verhaal dat belastingcontroleurs de omzet na de invoering van de witte kassa met die van vorige aangiftes. Volgens fiscaal expert Michel Maus “kunnen ze tot 7 jaar teruggaan”.

De horecasector is opgelucht dat de invoering van de kassa gepaard gaat met een hele reeks begeleidende maatregelen. Zo worden de overuren goedkoper, net als gelegenheidswerk door mensen die al vier vijfde werken en een bijverdienste in de horeca zoeken. Ook de regels voor studentenarbeid worden versoepeld. En dat is goed nieuws voor de hele horecasector, ook voor horecazaak Het Borrelhuis uit Hasselt (foto).

Een totale fiscale amnestie komt er evenwel niet. “De controleurs gaan niet systematisch met het verleden vergelijken. Maar als ze bij hun normale controles op fraude stuiten, moeten ze ingrijpen”, laat het kabinet-Sleurs weten.