Geen Herenakkoord omdat vakbonden elke verantwoordelijkheid weigeren

Beste ondernemer,
 Karel Van Eetvelt

U heeft het intussen wellicht al vernomen in de media. Opnieuw zijn de onderhandeling tussen vakbonden en werkgevers over een aanpassingen van het Herenakkoord afgesprongen. Dat akkoord bepaalt wat kan en niet kan tijdens stakingen.
 
Wij vroegen vanuit werkgevershoek verduidelijkingen over 3 domeinen:

1. Een algemeen kader dat bepaalt wat kan en niet kan
2. Duidelijke regels en procedures
3. Een vorm van verantwoordelijkheid in geval van onwettelijke acties
 
De vakbonden waren evenwel niet bereid expliciet op te sommen wat wettelijk verboden is, zoals het blokkeren van wegen, ronde punten, spoorwegen, industriezones; mensen die willen werken de toegang tot het bedrijf ontzeggen, leveranciers de toegang tot het bedrijf verbieden, uitleveringen blokkeren,…

Verder toonden ze ook geen bereidheid welke vorm van verantwoordelijkheid op te nemen voor mogelijke wantoestanden tijdens acties of wettelijk verboden zaken.
 
En dat terwijl ondernemers vandaag verantwoordelijk zijn voor zowat alles wat in of rond het bedrijf gebeurt en zelfs vaak aansprakelijk. Ik denk bijvoorbeeld aan horeca-uitbaters die aansprakelijk kunnen gesteld worden voor problemen die veroorzaakt worden door dronken klanten. De kleinste vereniging van het land moet voor de organisatie van een manifestatie een verantwoordelijke hebben. Maar enige vorm van verantwoordelijkheid nemen, was voor de vakbonden een brug te ver.
 
Voor UNIZO waren dit de breekpunten. Zonder duidelijke afspraken over wat echt wettelijk verboden is en over de aansprakelijkheid van de vakbonden heeft een aangepast Herenakkoord voor ons geen zin.

Het is nu aan de politiek om de nodige wettelijke stappen te zetten. We verwachten van die politiek dezelfde doortastendheid als degene die ze getoond hebben om een wet pesten op het werk te maken of werkgevers verantwoordelijk te maken voor de psychosociale belasting van hun werknemers.
 
Niet alleen werkgevers moeten in dit land verantwoordelijkheid dragen, ook vakbonden moeten dat.
 
Met ondernemende groet,
Karel Van Eetvelt

 

Meer over: Vakbond
Thema: Personeel