Glijdt de Belgische economie sinds de oorlog in Oekraïne af naar een scenario van stagflatie?

Publireportage

De economische impact van de oorlog in Oekraïne is enorm voor Europa, dat 38% van zijn gas en 25% van zijn olie uit Rusland haalt.  Energie-intensieve bedrijven beleven moeilijke tijden, de winkelkar van huishoudens wordt duurder, de koopkracht neemt af, de groei vertraagt. De credit management experts van Intrum helpen u deze nieuwe economische storm doorstaan.

Angst en speculatie op de markten voor energieproducten

Energieprijzen stijgen sinds de zomer van 2021

We beleven al enkele jaren de eerste fase van de kanteling van het fossiele energiesysteem richting hernieuwbare energie, met aardgas als tussenstap. Al weken vóór de start van de oorlog in Oekraïne regeerden speculatie en angst de energiemarkt. Nieuws over bevoorradingsproblemen duwde de olie- en gasprijs omhoog toen het normaal leven in Europa zich hernam na de coronapandemie.

De uitbraak van de oorlog Oekraïne stuwt energieprijzen fors hoger

De oorlog in Oekraïne dient de Europese economie een nieuwe inflatieschok toe, boven op de nog niet volledig opgeloste flessenhalzen van de coronapandemie. Het Westen legde Rusland ongeziene economische sancties op en gevreesd wordt dat Rusland, als tegenzet, de gasexport naar Europa stopzet. 

Een plotselinge afname van het olie- en gasaanbod zou een negatieve aanbodschok zijn die de prijzen sterk verhoogt. Een negatieve aanbodschok kan door een combinatie van prijsverhogingen en dalende productie stagflatie veroorzaken. Een voorbeeld van een negatieve aanbodschok is de stijging van de olieprijzen tijdens de oliecrisis van 1973.

Energie-intensieve bedrijven staan voor moeilijke beslissingen

Er zullen in directiekamers van energie-intensieve bedrijven moeilijke beslissingen genomen moeten worden. Sommige energie-intensieve bedrijven kunnen terugvallen op energiecontracten met vaste prijzen of kunnen prijsstijgingen makkelijk doorrekenen aan hun klanten, maar voor andere bedrijven wordt het heel lastig. De productie verlagen of zelfs helemaal stilleggen wordt dan snel een te overwegen piste.

Ook kmo's verlagen productie

Ook bij kmo's in de maaksector of de glastuinbouw kunnen de energiefacturen fors oplopen. In februari 2022 leverden Belgische tuinbouwers 60% minder tomaten en 36% minder komkommers. In de wintermaanden moeten ze lage temperaturen en dagen met weinig licht bekampen met gasgestookte verwarmingsinstallaties en lampen. De kweek werd verlieslatend, wat veel tuinbouwers motiveerde om minder te planten of de productie zelfs helemaal stil te leggen tot het warmer weer wordt.

Prijzen schieten ook op grondstoffenmarkt omhoog sinds oorlog in Oekraïne

Rusland is goed voor 6% van de wereldwijde aluminiumproductie, 7% van de nikkelvoorziening, 12% van de productie van ruwe olie, 19% van de globale tarwe- en aardgasexport, 25% van de kopervoorziening en 50% van de productie van palladium. Oekraïne is dan weer een belangrijke producent van neongas dat wordt gebruikt bij de productie van computerchips. De prijzen van al deze grondstoffen zijn aan een sterke klim bezig sinds de start van de oorlog in Oekraïne.

U merkt het, een bonte verzameling van productiebedrijven dreigt in problemen te komen wanneer deze prijsstijgingen aanhouden.
 

Eindigen wij in een scenario van stagflatie na daling van de koopkracht?

De oorlog in Oekraïne betekent ook een stevige klap voor het economisch herstel dat pas was ingezet na de coronapandemie. Volgens de ECB is de koopkracht van de gezinnen eind februari 2022 al met 2% gedaald.

Na de oorlog zal de koopkracht zich op termijn stabiliseren, maar de snelheid van het herstel hangt af van de duur van het conflict, hoeveel er vernield is en welke sancties behouden blijven.

  • Scenario 1
    Als we een relatief snelle oplossing van het conflict in Oekraïne zien, dienen we nog steeds rekening te houden met een versnelling van de inflatie in de eerste helft van 2022. De economische groei zou in dit scenario hier en daar vertragen door verstoringen van de toeleveringsketens, maar binnen het jaar terugkeren naar een normaal niveau.
  • Scenario 2
    Als de oorlog in Oekraïne lang duurt, zullen de economische gevolgen groter zijn. We zouden een significante verslechtering zien van de energie- en grondstoffencrisis. Dit zou leiden tot stagflatie, een situatie waar hoge inflatie voor langere tijd wordt gecombineerd met economische vertraging of een recessie.

Hoe dan ook, Belgische bedrijven en huishoudens zullen een nieuwe economische storm moeten doorstaan. De financiële situatie wordt vooral zorgelijk voor bedrijven en gezinnen die financieel nog niet helemaal hersteld zijn van de coronacrisis.

Hoe doorstaat u met uw bedrijf deze nieuwe economische storm?

Wat vaststaat, is dat het betalingsrisico in de komende periode zal toenemen. In de energiesector, waar de enorme prijsstijgingen snel werden doorgerekend aan de eindklant, merkt Intrum nu al een vertraging in het recupereren van onbetaalde facturen en een flinke stijging van het aantal opgestarte afbetalingsplannen.

Hogere energie- en grondstofkosten simpelweg doorrekenen in de factuur naar uw eindklant lijkt misschien een goede uitweg. U dient er wel rekening mee te houden dat u die factuur ook nog moet innen. De workload op het vlak van debiteurenbeheer neemt toe maar u staat er niet alleen voor. Intrum helpt u betaald geraken op de meest kostenefficiënte en klantvriendelijke manier.

Als partner van UNIZO voorziet Intrum de UNIZO Incassoservice, een perfecte oplossing voor de invordering van achterstallige facturen. De UNIZO Incassoservice activeren, kost u niks. Een compeet arsenaal aan ervaren dossierbeheerders, digitale betaaloplossingen, klanteninzichten, een call center en bemiddelaars staan voor u klaar wanneer facturen onbetaald blijven. Op een klantvriendelijke manier staan wij zo garant voor een maximaal resultaat.

Doorsta deze nieuwe economische storm:

Activeer de UNIZO Incassoservice >>

Meer over: Betalingsachterstand, Factuur, Betaling factuur, Niet-betaling factuur, Wanbetalers