“Go For Finance kwam precies op het juiste moment”

Met Bertoy heeft Bert een missie: “Bertoy believes in quality toys wrapped in a premium service”. Kortom, speelgoed verdelen op een sexy, toffe en vlotte manier. Dat het werkt, bewijst de jaarlijkse groei van de speelgoedgroothandel. Alleen goed nieuws dus … maar toen weigerde de bank mee te groeien.

In 2000 richt Bert Vekemans Bertoy op: vanuit Sint-Pauwels verdeelt hij kwaliteitspeelgoed over heel Europa. “De economie was toen niet ideaal om iets nieuws op te starten. Maar de combinatie van het juiste product en de juiste partners, zorgde voor een vlotte start.”

Luxeprobleem

De groei van Bertoy zorgt voor steeds grotere geldtransacties. Alleen willen de leveranciers hun geld op voorhand zien en betalen klanten pas na levering. Kasstroomproblemen! “Die periodes overbruggen, werd een probleem. Een luxeprobleem, dat wel. Maar het bracht ons wel in moeilijkheden. Geld was er genoeg, maar niet altijd op het juiste moment. En in plaats van ons te begeleiden, verleende de bank ons geen krediet meer.”

Bert zit met de handen in het haar. Tot de de UNIZO-nieuwsbrief in zijn mailbox valt. Die komt als geroepen. Bert aarzelt geen moment en schrijft zich in voor het traject rond financieel inzicht.

Stap voor stap

Coach Rikkert verdiept zich in het reilen en zeilen van Bertoy. Daarna geeft hij Bert de opdracht om een vijfjarenplan uit te werken. “Daarop heb ik een week gezwoegd”, zucht Bert. “Gelukkig vond mijn coach het een goed plan met een realistisch doel. Die bevestiging deed deugd. Het enige dat we dan nog deden, was het plan in een duidelijkere vorm gieten.”  De eerste stap is gezet. Tijd voor de tweede en belangrijkste, want het financieringsprobleem is nog niet opgelost. “Mijn coach en ik zochten samen uit wanneer de cashflowbehoefte het grootst was. Daarna stelden we daarvoor een waterdicht actieplan op om de banken te overtuigen die kloof te helpen dichten.” En, eureka: twee maanden later is het financieringsprobleem al opgelost. “We kropen letterlijk en figuurlijk snel uit de put.”

Inderdaad resultaat

Bert is enthousiast: “Ik raad iedereen aan om dit traject te volgen. UNIZO heeft de specialisten in huis, waarom dan geen advies vraag aan hen? Wij hadden, zelfs na tien jaar, toch te weinig knowhow. Nu is ons rugzakje goed gevuld en zijn we klaar voor de toekomst. Gek eigenlijk dat we dachten dat wij niet in aanmerking zouden komen voor dit traject: te kleine kmo, te dure begeleiding. Dat bleek helemaal niet het geval. Want door de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen zijn de begeleidingstrajecten voor iedere ondernemer betaalbaar.”

Stilstaan is achteruitgaan

“Deze begeleiding was een schot in de roos. Zo’n traject brengt wel een mentaliteitswissel met zich mee. Ik moet echt oppassen dat ik niet verval in oude gewoontes. Gelukkig is UNIZO maar één telefoontje van ons verwijderd. Ben ik verkeerd bezig? Dan geven zij me wel een tik op de vingers!”Ondertussen volgde Bert het traject Groei&Strategie en sloot hij zich bij de kmo-adviesraad aan. “Ik begin meer en meer het nut in te zien om advies te vragen bij en kennis delen met andere ondernemingen. Samen sta je gewoon veel sterker.”

Herken jij Berts probleem of heb je andere financiële vragen? Roep dan op tijd de hulp in van onze coaches.