“Traject Starten geeft me het zelfvertrouwen om voor mijn zaak te gaan”

Sofie Mus is een creatieve bezige bij. Naast haar job als beleidsadviseur aan de Universiteit Gent, runt ze ook het grafisch ontwerpbureau Studio Mustique. Maar stilaan barst haar bijberoep uit zijn voegen. Eerst twijfelt ze nog. Is haar studio winstgevend genoeg om van te leven? Ze vraagt hulp aan UNIZO en dankzij traject Starten verzamelt ze genoeg moed. Ze besluit om de stap te zetten en zegt haar collega’s aan de universiteit vaarwel.

“Ik maak belangrijke momenten van mensen nog mooier”, vertelt Sofie. “De blije gezichten als ik bijvoorbeeld hun huwelijksuitnodiging of geboortekaartje precies volgens hun wensen uitwerk, dat is de kroon op mijn werk.” Bij Studio Mustique staat de klant centraal. Met een vormgeving op maat, kwaliteitsdrukwerk en alles wat daarbij komt kijken. “Professionele klanten bezorg ik een logo en branding. Daarvoor duik ik in de essentie van het bedrijf en dat weerspiegelt zich in de vormgeving.” Wanneer Sofie merkt dat haar studio meer en meer tijd opslorpt, klopt ze aan bij UNIZO. “Ik ken de sector goed, maar had graag wat hulp bij de financiële kant van de zaak. Traject Starten bleek precies de begeleiding die ik nodig had.”

Financieel plan als basis

“Kwaliteitsdrukwerk is vrij prijzig en heeft daardoor een lage winstmarge. Ik moet mijn inkomsten halen uit het ontwerpwerk. Vooral particulieren willen graag een persoonlijke touch, wat logisch is. Maar zij onderschatten het werk dat daarin kruipt en dus ook het prijskaartje. Een goed financieel plan was dus noodzakelijk voor ik aan dit avontuur begon.”

Weg met pijnpunten

“Doordat ik een vast inkomen had, was Studio Mustique eerder een leuke bijverdienste. Veel rekenwerk kwam daarbij niet kijken. Dat moest veranderen als ik de studio levensvatbaar wou maken. Het was mijn eerste ervaring met een dergelijke begeleiding, maar coach Lieve pakte het professioneel aan. Ze organiseerde gesprekken en workshops om de pijnpunten uit mijn ondernemingsplan te halen. De tools en info die ze me bezorgde, zijn nog altijd een grote meerwaarde.

Krachten bundelen

Sofie gaat meteen aan de slag met de tips van coach Lieve. Ze neemt een boekhouder onder de arm die bekend is met haar sector. Ze volgt bijkomende cursussen over prijszetting en verdienmodellen. En haar volle agenda houdt haar druk bezig. “We zijn nu een jaar verder en het is een uitdaging om al het werk goed te organiseren. Ik moet dus opnieuw de balans opmaken en in evenwicht brengen.”

“Ik merk dat het uurtje-factuurtje beperkingen heeft. Nu ga ik de uitdaging aan om mijn onderneming naar het volgende niveau te tillen. Zo heb ik een groep met gelijkgestemde grafische ontwerpers opgericht. We delen tips en kennis via Instagram. Dat schenkt enorm veel voldoening. En het zet de expertise van Studio Mustique in de schijnwerpers.”

Realistisch toekomstbeeld

“Natuurlijk raad ik traject Starten iedere startende ondernemer aan. Je werkt concreet met de cijfers van je onderneming. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Zo maak je een realistische inschatting van wat je te wachten staat als starter. Voor mij was dit de bevestiging dat het me ging lukken. En dat is ook zo!”

Coach Lieve over Studio Mustique

“Toen Sofie bij UNIZO aanklopte, stond ze op het punt om een goede job als ambtenaar op te geven. Uiteraard wou zij dus zeker zijn dat het financiële plaatje klopte”, vertelt coach Lieve. “Ze had met Studio Mustique al een goed klantenbestand uitgebouwd. Ik zag ook meteen dat ze het serieus wou aanpakken. Het hele plaatje klopte.”

“Als coach heb ik geen adviserende rol. De nadruk ligt op begeleiden. Ik stel vragen, doe mensen nadenken en zelf naar oplossingen zoeken. Sofies prima businessplan had een grote slaagkans”, stelt Lieve. “Ze had vooral bevestiging nodig dat het ging lukken. Een beetje meer zelfvertrouwen dus.”

“Traject Starten omhelst niet alleen het financiële plaatje. Want ook inhoudelijk ben ik Studio Mustique ingedoken. Toen stootte ik vooral op organisatorische problemen. Ik raadde Sofie aan om zoveel mogelijk processen te automatiseren, bijvoorbeeld met crm. En om kleinere werken uit te besteden aan stagiairs of freelancers.”

“Ik had van in het begin een goed gevoel bij Sofie en Studio Mustique. Een jaar later is ze heel goed bezig. Daar word je als coach wel blij van”, besluit Lieve.

Wil je ook zeker zijn dat je droom voor een eigen zaak haalbaar is?

Leg je plannen voor aan onze coaches.
En zet met traject Starten je eerste stappen als succesvolle ondernemer.

Meer over: Begeleidingen