Had jij vakantie deze zomer of heb je het nog te goed?

Achter de rug of nog te goed, had/heb jij vakantie deze zomer, dan behoor je tot de meerderheid. Volgens een enquête van UNIZO gunde ruimt driekwart van de ondernemers zichzelf de tijd om uit te blazen.  Hoe moeilijk het voor zelfstandigen kan zijn om vakantie te nemen, er even tussenuit gaan, kan toch positieve effecten hebben. “Vakantie doet herbronnen en laadt de batterijen weer op”, aldus UNIZO. In de mate van het mogelijk is vakantie dus “in het belang van zowel de zelfstandige zelf als van zijn onderneming”, besluit UNIZO.

79 procent neemt dus vakantie. Toch blijft er nog een groot deel van de ondernemers aan het werk. Omdat ze op een ander moment vakantie nemen, of omdat het financieel niet haalbaar is of omdat het personeel op vakantie is. 

De helft van de bedrijven bleef deze zomer open. Dat is niet onlogisch. Zelfstandigen in sectoren als horeca, kleinhandel of diensten hebben er alle belang bij om tijdens de zomermaanden aanwezig te zijn. Dat zijn traditioneel de ‘topmaanden. 

Ruim 4 op tien ging wel dicht. 

De meeste vakantiegangers blijven 2 weken weg, zo'n 43%. Ruim 1 op 4 blaast 3 weken uit. Slechts 2 procent van alle ondernemers gunt zichzelf langer dan 4 weken vakantie.