Het actieplan van UNIZO's Future Forward wapent Horta Martens voor de toekomst

Een goedlachse, ambitieuze vrouw met een open vizier. Steeds op zoek naar kansen. Dat is Lien Martens in een notendop. Samen met haar ouders runt ze Horta-Martens in Kuringen. Om het bedrijf verder klaar te stomen voor de toekomst, volgde ze een Future Forward-traject bij UNIZO.

TEKST Sally Schorpion -  FOTO Luc Daelemans

Lien, wat was voor jou de aanleiding om de Future Forward-begeleiding te volgen?
“De retailsector is de laatste jaren enorm veranderd. De e-commerce deed zijn intrede. Nieuwe technologieën volgen elkaar razendsnel op en de consument wordt veeleisender. Als bedrijf komt het erop aan om op tijd op nieuwe ontwikkelingen in te spelen. Om een beter zicht te krijgen op toekomstige evoluties, besloten we ons in te schrijven voor deze begeleiding.”

Hoe verliep het traject en hoe blik je erop terug?
“Heel erg aangenaam. We hebben leuke en inspirerende gesprekken gevoerd die écht tot nadenken stemden. Eerst hebben we tijdens een scan onze sterktes en pijnpunten in kaart gebracht. Daarna volgden drie intensieve sessies. Zo hebben we de werkpunten opgelijst en de mogelijkheden bekeken. Daarna hebben we een aantal elementen geselecteerd waarop we ons specifiek gaan focussen. Tot slot hebben we een actieplan opgesteld waarmee we aan de slag kunnen.”

Zijn je verwachtingen ingelost?

“Jazeker. Je neemt de tijd om stil te staan bij waar je vandaag als onderneming staat. Het was enorm leerrijk om kennis te maken met de nieuwste trends en klantenbehoeften om daarna met Wendy, die ons begeleidde, te bekijken waar de opportuniteiten liggen. Dankzij de gesprekken heb ik niet alleen inspirerende ideeën opgedaan, maar heb ik ook een aantal actiepunten kunnen vooropstellen. Enkele die ik op korte termijn kan realiseren, maar ook een scenario dat op lange termijn uitvoerbaar is. Op die manier kan onze onderneming zich makkelijker klaarstomen voor de veranderingen die nodig zullen om de bedreiging van de disruptieve activiteiten uit te weg te gaan.”

Op de Zolderse Kiezel in Kuringen, vlakbij de Kuringersteenweg in Hasselt, vind je Horta-Martens. Deze speciaalzaak is al meer dan 50 jaar een vaste waarde in Limburg. Op een totale oppervlakte van 4000 m2 vind je er alles voor tuin, dier en keuken. En Lien Martens.

Coach Wendy Van Essen begeleidde Lien

We leven in disruptieve tijden. In een wereld die almaar kleiner en bereikbaarder wordt. Omdat alles steeds sneller verandert en kleine factoren steeds vaker complexe gevolgen hebben, komt het er voor iedere onderneming op aan om hier flexibel op in te spelen. “We merken dat heel wat ondernemers nood hebben aan coaching om zich te versterken met oog op de toekomst”, aldus UNIZO-adviseur Wendy Van Essen. “Omdat disruptie vaak snel gaat, is het van groot belang om wendbaar te blijven. Dat kan door proactief actie te ondernemen. Met de Future Forward-begeleiding willen we actief werken op het verbreden van de kijk op hoe men als onderneming voorop kan blijven. Dat vraagt visie en leiderschap. Er zal gewerkt moeten worden aan performance door inzet van digitalisering, nieuwe businessmodellen, gebruik van data, enz. We willen de ondernemers doen nadenken over hun relevantie in de toekomst. Inzicht geven in waar men vandaag staat, laten kennismaken met de nieuwste trends en klantenbehoeften, om dan samen de opportuniteiten te ontdekken. Vanuit die mogelijkheden wordt een plan voor de toekomst opgemaakt. Daaronder valt ook een actieplan voor de korte termijn, waarbij de ondernemer met kleinere aanpassingen en vaak ook minder grote investeringen de eerste stappen kan zetten naar een bedrijf dat in veranderende tijden stand kan houden.”

Hoe Future Forward is jouw bedrijf? Anticipeer nu op de toekomst

Wil je je bedrijf ook voorbereiden op een toekomst waarin alles steeds sneller verandert? Dan is een UNIZO Future Forward-traject vast iets voor jou. Een overzicht van de verschillende formules:

Scan
Dankzij deze scan maak je kennis met nieuwe trends en technologieën die jouw sector de komende jaren drastisch kunnen veranderen. Je krijgt nieuwe inzichten en ziet nieuwe opportuniteiten om verder op te bouwen. 

Begeleiding
Onze coach gaat samen met jou dieper in op de trends die voor jou potentieel hebben, reikt de tools aan om je bedrijf te wapenen voor de toekomst en brengt je in contact met experts, organisaties en bedrijven die je kunnen bijstaan bij het uitwerken van toekomstscenario.

Sessions
5 inspirerende evenementen op 5 verschillende locaties met één centraal thema: de toekomst. Telkens anders ingevuld, zodat wie echt benieuwd is naar die toekomst, sessies op meerdere plekken kan meepikken.

Meer info?