Het nieuwe leren

Met het woord 'eigentijds' wijst men op een opleidingsbeleid dat digitale didactiek met het leren van praktische vaardigheden in de praktijk combineert. Het is dus tijd om het klassieke leren (met de hele groep in de klas naar een presentatie luisteren) deels los te laten.

Focus op 'blended learning'

ING België kan hier dienen als een uitstekend voorbeeld, aangezien het besloot zijn opleidingsbeleid grondig bij te sturen door geleidelijk 'blended learning' in te voeren: een flexibele oplossing die traditionele opleiding en online-sessies combineert. “We wilden graag kunnen beschikken over een geïntegreerde flexibele oplossing die kan worden aangepast aan de te ontwikkelen typologieën voor opleidingsprojecten,” vertelde Hendrik Geleyte, manager Development Advise, aan het Nederlandse vaktijdschrift P&O Actueel.

De grote voordelen van dergelijke online-sessies zijn flexibiliteit en gebruiksgemak. De cursist kan kiezen om de opleiding te volgen tijdens zijn werkuren, een pauze of gewoon thuis. “Hiermee kunnen we in een korte lijd veel medewerkers opleiden,” zegt Cécile Leonard, HR-manager. “Het moet een evenwichtige mix worden van twee leermethodes en dat noemen we 'blended learning'. Om bepaalde aspecten van kennis over te dragen, gaat er echter niets boven menselijke aanwezigheid.” Het klassieke contactonderwijs zal dus nog niet tot het verleden gaan behoren.

'Het nieuwe leren'

'Blended learning' is ‘het nieuwe leren’, een duurzame manier van opleiden. Het is een combinatie van e-learning en traditioneel onderwijs. Voor heel wat medewerkers is het een ware culturele revolutie, aangezien de oudere generaties niet allemaal even vertrouwd zijn met informatica. Sommigen zullen zeker overtuigd moeten worden om hun de nieuwe werkwijze eigen te maken en hen de voordelen te doen inzien: de cursist bepaalt grotendeels de tijd, plaats en tempo van de opleiding.

'Het nieuwe leren' is ontstaan vanuit het begrip e-learning, dat min of meer werd gezien als de vervanger van het traditionele onderwijs. 'Het nieuwe leren' kost minder geld en je leert waar en wanneer je dat wilt. Bovendien toont onderzoek aan dat bedrijven die 'het nieuwe leren' toepassen, sterker groeien, 60% minder werktijd nodig hebben om te leren en de productiviteit per medewerker met 26% stijgt. Vraag u dus niet af of u gebruik gaat maken van 'blended learning', maar wanneer en hoe.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl) en HR Square