Hier krijgt Pieter De Poortere (Boerke) zijn beste ideeën...

Boerke, het alter ego van Pieter De Poortere, heeft je vast en zeker al aan het lachen gebracht. Er gaat nog meer gelachen worden: sinds 29 maart is de animatieserie rond zijn Boerke te zien op Canvas en VRTnu, en het nieuwe album Boerke Ontgoocheld ligt in de boekhandel.  

boerke pieter de poorter

Wat was je beste investering ooit? 

“Dat is geen materiële investering, maar eentje in tijd en vertrouwen. Ik heb heel lang alles alleen gedaan. Behalve tekenen ook alle administratie, klanten zoeken… Op het moment dat ik die taken eindelijk durfde toevertrouwen aan een partner, productiehuis De Hofleveranciers, is mijn carrière in een stroomversnelling terechtgekomen. De animatieserie van Boerke op Canvas zou er in ieder geval niet geweest zijn. Zonde, toch?” 

Als je dit niet deed, wat zou het dan geworden zijn? 

“Tekenleraar of grafisch vormgever. Misschien zelfs architect, want ik had aanleg voor wiskunde. Als vormgever ben ik anderhalf jaar in loondienst geweest, maar zodra ik de kans kreeg, ben ik zelfstandig illustrator geworden. Dat is nu al 20 jaar geleden.” 

Van welke fout ben je blij dat je ze gemaakt hebt? 

“We leren uit onze fouten, er is niet direct iets dat ik anders zou gedaan hebben. Ik heb wel tijdens een sollicitatie voor docent Illustratie gezegd dat ik niet vaak naar musea ging. Iets wat er wellicht voor zorgde dat ik de job niet kreeg. Maar het feit dat ik me daardoor 20 jaar kon focussen op mijn illustratorcarrière heeft me veel meer gebracht dan een loopbaan als docent. Met de ervaring die ik nu heb, zou ik nu een veel betere docent zijn. En gek genoeg is expo’s bezoeken nu het liefste wat ik doe.” 

" Als ik vast zit met een verhaal, is het vaak onder de douche dat het ontbrekende puzzelstukje verschijnt in mijn gedachten. "

Vul aan: de beste ideeën krijg ik tijdens het… 

“Douchen, vreemd genoeg. Als ik vast zit met een verhaal, is het vaak onder de douche dat het ontbrekende puzzelstukje verschijnt in mijn gedachten. Geen idee waarom. Misschien ligt het aan het warme water op mijn kale hoofd ofzo. Of het feit dat je niet afgeleid wordt.” 

Het vervolg lees je in ZO Magazine!

Ben je benieuwd naar wat Pieter nog meer te vertellen heeft? Bijvoorbeeld wie zijn grote voorbeeld is? Of wil je liever weten wat premier Alexander De Croo aan onze redactie te vertellen had? Of hoe detective Kurt Wertelaers zijn dagen vult? Onze redactie ging ook in april weer voor jou op pad! Het resultaat? Dat lees je - waar anders!? - in ZO Magazine.

Check ons magazine!