Hier werk ik: het robotatelier

Jan De Coster van Slightly Overdone Robots ontwerpt sociale robots. Hij wil de wisselwerking tussen mensen en robots verkennen, en bouwt aan machinale vriendjes in een atelier in Mechelen. Met muziek van Kraftwerk op de achtergrond. “Wir laden unsre Batterie und sind voller Energie.”

“Ik ben al 20 jaar bezig met interactieve projecten, en sinds 8 jaar vooral met robots. Dat doe ik het liefst. Al blijft het wel tussen andere projecten door, omdat er voor robots geen gigantische markt is in België. Daarvoor moet je al naar het Verre Oosten, maar daar zijn al andere spelers actief. En de bedrijven hier kopen al snel een goedkope robot uit China. Met lesgeven, spreekbeurten, workshops en andere projecten tussendoor geraakt het allemaal gefinancierd. Ikzelf heb nu een stuk of 15 robots gemaakt. Met de workshops erbij – waar ik dus hulp krijg  – zijn dat er wel 600. Maar die bouwen meestal verder op een idee dat al bestond.”

“Hoe mijn atelier eruit ziet? Bijzonder rommelig. Als ik een idee wil uitwerken, moet ik mijn gereedschap makkelijk zien liggen. Ik vind orde in de chaos. Verder staat het hier vol hoge rekken met bakjes en robots. Ik heb geen aparte opslagplaats, dus af en toe moet ik een robot of twee verplaatsen om door te kunnen. Verder is het plafond van mijn atelier gevuld met hangplanten en puilen de muren uit met werken van bevriende artiesten. Zet je een stap buiten het atelier, dan zit je midden in het groen. Mijn favoriete plekje is dan ook aan het raam waar mijn bureau staat en ik zicht heb op het bos en de tuin.”

“Ook al werk ik alleen, stil is het hier niet vaak. Ben ik intensief met iets bezig, dan loeit de elektronische muziek luid door de boxen. Kraftwerk is een van mijn favorieten. Meer robotachtige muziek dan dat vind je niet. Bij het denkwerk wordt dat al eens afgewisseld met moderne klassieke muziek, zoals die van Niels Frahm. Zolang er maar veel ritme en herhaling in zit. De muziek wordt dan een soort drager om ‘in gang’ te blijven.”

“Ik werk er enorm graag. Dat moet wel, want een erg lucide financiële beslissing was dit niet. Het is eerder een losgeslagen passie. Maar ik kan – en wil – me geen andere job inbeelden. Mijn rommelige atelier is perfect hoe het vandaag is, al wordt het met elke nieuwe robot weer wat krapper. We zullen zien hoe het de komende jaren loopt, maar misschien moet ik dan toch eens op zoek naar een opslagplaats. Al vind ik het op dit moment niet erg om mijn atelier te delen met mijn robots. We komen goed overeen.

www.jandecoster.com