Hinderpremie voortaan ook voor fotografen met een handelszaak!

UNIZO en Nationale Vereniging van Beroepsfotografen: “Hiermee wordt een belangrijke discriminatie weggewerkt.”

UNIZO en de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen (NVB) reageren verheugd op het zopas bekendgemaakte ministerieel  besluit waardoor fotografen met een handelszaak voortaan ook in aanmerking komen voor de toekenning van de hinderpremie bij werkzaamheden in hun straat. De regeling wordt retroactief ingevoerd, met ingang van 1 januari 2019 waardoor fotografen met een winkel die dit jaar door werken worden getroffen er onmiddellijk kunnen van genieten. “Hiermee wordt – heel terecht – een belangrijke discriminatie in de vorig jaar ingevoerde regelgeving weggewerkt”, zegt Caroline Tanghe, voorzitter van de NVB en zelf fotografe over de aanpassing, waarop UNIZO en de beroepsvereniging zwaar heeft aangedrongen.

Waar zat het probleem? Sinds 1 juli 2018 krijgen handelaars die ernstige hinder ondervinden door wegwerkzaamheden een hinderpremie van € 2.000. Een belangrijk initiatief van minister Muyters waarvoor UNIZO zwaar heeft geijverd. Handelaars die vanaf 1 juli 2018 ernstige hinder door werkzaamheden ondervonden. Helaas gold de premie tot nu toe niet voor alle beroepen. Zo vielen onder meer fotografen met een handelszaak uit de boot. UNIZO en de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw bleven daarom pleiten voor een uitbreiding naar alle belanghebbenden van deze premie, waaronder beroepsfotografen. En met succes.

Deze week werd bekend gemaakt dat er drie extra beroepsactiviteiten werden toegevoegd aan de lijst, waaronder activiteiten van beroepsfotografen, verhuur en lease van machines, apparatuur en handgereedschap voor doe-het-zelvers en verhuur van videobanden, dvd’s en cd’s.
De wijzigingen worden retroactief ingevoerd vanaf 1 januari 2019. Dit betekent dat beroepsfotografen met een handelszaak vanaf nu dus ook in aanmerking komen voor de hinderpremie! “We zijn bijzonder tevreden met de uitbreiding van onze beroepsactiviteit!”, zegt Caroline Tanghe, voorzitter van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen. “De hinder die sommige ondervinden doordat hun zaak lange tijd onbereikbaar is, kan in sommige gevallen leiden tot het stopzetten van hun zaak,” aldus Caroline Tanghe van de NVB.

Info: Meer details over hoe de hinderpremie werkt, vindt u op www.unizo.be/hinderpremie.

Meer weten?
Contacteer Mieke Coppieters, 0496 71 10 59, mieke.coppieters@unizo.be