Hoe ga jij om met de stijging van de grondstofprijzen?

Kamp jij door deze crisis met allerhande stijgingen van grondstofprijzen? Uit een UNIZO-enquête van deze week blijkt nu dat maar liefst de helft (47%) van de ondernemers deze prijsstijgingen niet kunnen doorrekenen aan hun klanten. 

"Dat is vooral problematisch voor kmo's die een beperkte onderhandelingskracht hierin hebben ten opzichte van grote producenten", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Het gaat vaak om langer lopende contracten waarin prijzen vastliggen. Deze onvoorziene crisis doet hun marge, en dus leefbaarheid, smelten als sneeuw voor de zon."

Voorzie een prijsherzieningsclausule in je contract!

Het voorbije jaar was in het algemeen al bijzonder zwaar voor jouw bedrijf. Het vertrouwen in de economie stijgt weer, waardoor de markt opnieuw begint te draaien en lopende contracten worden uitgevoerd aan prijzen die geen rekening konden houden met deze crisis. Contractueel ben jij dus verplicht die uit te voeren, terwijl je de prijsstijging niet kan doorrekenen aan jouw klanten. 

Daarom willen we jou adviseren om een prijsherzieningsclausule in jouw toekomstige contracten op te nemen om dat (deels) op te vangen! Zo'n clausule wordt nog te vaak achterwege gelaten binnen onderhandelingen om een bepaald contract toch binnen te kunnen halen tegenover grotere multinationals. Als kmo sta je hier machteloos.

Ondersteuning door Europa

Ook Europees kunnen kmo's hierin beschermd worden. Zo moeten we verder nadenken over het opbouwen van een strategische reserve voor bepaalde grondstoffen en goederen die als buffer kunnen dienen bij toekomstige schaarste en bijhorende prijsstijgingen.

Daarnaast moet Europa verder inzetten op het diversifiëren van haar markt en zo haar afhankelijkheid van andere landen beperken.