Hoe gaat Lize Feryn om met de coronacrisis?

Lize Feryn is behalve actrice – bekend van ‘In Vlaamse Velden’ -, model, auteur, zangeres én ook nog eens ondernemer. Dat laatste is ze samen met haar zussen Yanne en Mira. Met hun lasercutter als belangrijkste wapen veroveren ze een plaatsje in de handtassensector als Atelier Feryn. Ook zij moeten in deze coronatijden creatief omgaan met hun werk. Hoe ze dat aanpakken? Dat lees je hieronder!

Hoe voel je de coronacrisis in je werk? Hoe ga je ermee om?

"Onze werking is volledig veranderd. We werken niet meer overdag in het atelier, gezien we geen klanten meer mogen ontvangen en we er moeten zijn voor de kinderen. Die werkuren zijn verschoven naar losse momenten. We doen ons best om enkele uren per dag goed door te werken, en daarbij is Skype onze nieuwe collega geworden. Met de 3 zussen worden zo heel wat uren vergaderd, overlegd en ook wel veel gebabbeld.

Op onze planning stond het maken van een nieuwe collectie, maar we hebben noodgedwongen onze volledige werking moeten omgooien. Onze Italiaanse looier is dicht en ook de fournituren die we in gedachten hadden, kunnen niet meer geleverd worden.

Maar gelukkig zorgt zo’n uitzonderlijke situatie net voor extra creativiteit. Gezien de zeer beperkte beschikbaarheid van de materialen, zal onze komende collectie waarschijnlijk nog meer gelimiteerd zijn dan andere collecties.

Verder proberen we extra te focussen op het draaiende houden van onze webshop. Niet alleen valt de verkoop in onze winkel weg, ook online voelen wij een daling in verkoop. Waarschijnlijk hebben mensen nu andere prioriteiten dan een luxeproduct. Maar als klein bedrijf kunnen we snel de koppen bij elkaar steken om op dat koopgedrag in te spelen. Zo leggen we bijvoorbeeld meer de nadruk op kleine accessoires met een ludieke tekst die we als geschenkje verzenden. Niets zo leuk om in quarantaine een onverwacht cadeau te krijgen."

 

Hoe ziet je dag er nu uit? 

"Daar waar we tot voor kort de kinderen aan de schoolpoort konden droppen, staan wij nu zelf in voor de animatie, het begeleiden van schoolwerk en het blussen van brandjes. Niet zo ideaal om in de juiste werksfeer te komen dus. In de voormiddag halen we de beste juf in onszelf boven, in de namiddag is het speeltijd voor hen, werktijd voor ons. Verveling is goed voor de creativiteit bij kinderen, en soms laten we ons principes los en mogen ze al eens wat langer naar een scherm staren."

 

Geef een korte beschrijving van je werkplek.

"Tegenwoordig mag je werkplek en ontbijttafel als gelijken beschouwen. Doe daar een zwerm kinderen bij die hun eigen volume nog niet kunnen regelen, en je kan je een vrij correct beeld vormen. Af en toe gaan we wel naar het atelier, maar dan pas als de kinderen in bed zitten, en met de nodige afstand tussen ons."

 

Goede raad aan andere ondernemers?

"Verwacht niet te veel van jezelf, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Probeer creatief te zijn en geef jezelf de ruimte om ook het werk even los te laten als dat kan.

Het leven gaat nu eenmaal trager, de omgeving begrijpt wel dat ze even niet zo snel bediend worden als anders."