"Ik weet nu beter waar ik naartoe wil"

Lisa Deridder is zaakvoerster van Lost In Pablos in Gent. Je vindt er casual kleding, accessoires, kostuums én maatwerk, eerlijk geproduceerd en vaak met ecologische materialen. Na 3 jaar hard werken had Lisa nood aan een klankbord. De begeleiding rond Bedrijfsoptimalisatie bij UNIZO-coach Sabine kwam voor haar op het juiste moment.

Lisa: "Ons concept is een combinatie van casual kleding met een twist en kostuums, zowel ready-to-wear als op maat. Toen ik enkele jaren geleden hoorde van het traject rond Bedrijfsoptimalisatie had ik meteen interesse. Alleen kwam het er maar niet van. Het liep hier goed en ik had veel werk. Te veel werk op een bepaald moment. Ik had het gevoel dat de trein aan het rijden was en ik er steeds achteraan holde. Op een gegeven moment heb ik beseft dat ik het op een andere manier moest doen. Toen heb ik beslist om met de begeleiding te starten.”

Coach Sabine: “Dat is één van de zaken die we vaker bij ondernemers horen die een begeleiding volgen: ‘We zijn iets begonnen en weten waar we naartoe willen, maar door de drukte verliezen we soms onze focus.’ Dan is een klankbord heel waardevol. Iemand die je helpt om strategische keuzes te maken. Opnieuw uitgedaagd worden.”

(foto: links coach Sabine, rechts zaakvoerster Lisa)

Hoe is het traject verlopen?

Sabine: “We starten altijd met een scan. Aan de hand van de resultaten van die scan bereiden wij ons als coach voor en halen we de punten aan die we zeker willen bespreken. Maar we polsen ook naar de verwachtingen van de ondernemer. Lisa had vooral nood aan het bepalen van een duidelijke richting.  Daarom zijn we terug naar de basis gegaan: wie zijn je klanten en op welke klanten wil je je toespitsen? Want dat bepaalt ook het aanbod. Er is de verkoop van casual kledij, maar met de kostuums wordt de grootste omzet gehaald. Welke richting ga je dan uit met die twee categorieën?”

Hoe heb jij dit traject ervaren, Lisa?

Lisa: “De oefeningen die ik gekregen heb, waren heel nuttig. Zoals het bepalen van de soorten klanten die je hebt. Als je je klanten kan verdelen in bepaalde groepen, dan is het zeer handig om bijvoorbeeld gericht te communiceren. Er zijn ook veel zaken geweest die mijn ogen hebben geopend.  Zo had ik bepaalde doelen, maar wat zijn de mogelijkheden in de ruimte die ik heb? Dus heb ik mijn doelen kunnen afstellen op wat effectief haalbaar is. Zo weet ik beter waar ik naartoe wil.”

Sabine: “Lisa heeft één medewerkster en het was nog heel onduidelijk welke taken zij op zich zou nemen.”

Lisa: “Ik had een lijst gemaakt met ‘wie-doet-wat’ en toen bleek dat mijn naam achter het merendeel van de taken stond. Nu delegeer ik meer. Het traject rond Bedrijfsoptimalisatie heeft mij veel inzichten gegeven over zaken waar ik niet bij had stilgestaan. Bovendien kan ik al die oefeningen in de toekomst nog eens opnieuw maken.”

Door alle recente ontwikkelingen en veranderingen in ons ondernemerslandschap ben jij misschien ook op zoek naar een klankbord? Iemand die mee helpt zoeken naar de juiste richting van je onderneming? Dan kan je bij ons terecht voor een passende begeleiding.

Laat je coachen!

   

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

 

Meer over: Begeleidingen