“Je laten adviseren, is jezelf verrijken”

Astrid (32) en haar man Roel (37) runnen twee optiekzaken 'De Wolf Opticiens': in Leuven en Puurs. Dat doen ze met een gezonde dosis ambitie, want blijven stilstaan is niet hun ding. De beslissing om hun winkel in Puurs uit te breiden, was voor de jonge ondernemers dan ook een logische stap. “Daarbij konden we wel advies gebruiken, dus klopten we aan bij UNIZO voor begeleiding.”

Astrid is al UNIZO-lid sinds haar prille begindagen als zelfstandige. “Op aanraden van mijn ouders. Zij waren heel positief over de ondersteuning die je van UNIZO krijgt. En zeker als jong bedrijf is het een goed idee om een betrouwbare basis te hebben om op terug te vallen wanneer je vragen hebt over je zaak.”

Intussen zit Astrid bijna tien jaar in het vak. Ze is dus al lang geen groentje meer. Toch liet ze zich, samen met haar man Roel, al meerdere keren adviseren door UNIZO.

Verfrissende ideeën

Waarom Astrid zo’n fan is van de UNIZO-begeleidingen? Daar zit haar verlangen om zichzelf te blijven uitdagen voor iets tussen. “Ik stel mezelf als ondernemer elke dag opnieuw in vraag”, zegt Astrid. “Niet vanuit twijfel, hoor. Wel vanuit de instelling: wat kan ik vandaag beter doen dan gisteren? Ik wil met onze zaak niet ter plaatse trappelen. Vandaar ook het besluit om onze winkel in Puurs uit te breiden. En daarbij lieten we ons graag adviseren, want ook dat is jezelf verrijken.”

Daarom zocht het duo vóór de uitbreiding van hun winkel in Puurs ondersteuning bij UNIZO via het traject rond financieel inzicht. “Vooral voor ons financieel plan was alle hulp zeer welkom. Want wij wilden naar de bank stappen met een voorstel dat áf was. Tegelijk zaten we zelf ook met vragen: zijn we financieel wel voldoende gezond voor een uitbreiding? Zijn onze plannen realistisch? Maar ook: hoe kunnen we onze capaciteit verbeteren? Hoe zal onze omzet stijgen met extra winkels? Dankzij Go for Finance leerden we wat haalbaar was en wat niet.”

Astrid was heel tevreden over de begeleiding. “Een buitenstaander met kennis van zaken, die een frisse kijk biedt op je onderneming: het is een ongelooflijke meerwaarde.” Dus volgde er nog een traject: Groei&Strategie. “Door die uitbreiding waren we in een nieuwe fase beland. Daarom leek het ons een goed idee om ons te heroriënteren. Ik vergelijk het met een kruispunt, waarbij je je moet afvragen: welke weg is de juiste? En wat zijn de gevolgen wanneer je die weg inslaat?”

Voor het laatste traject werkten de twee opnieuw samen met coach Ignace. “Dat was fijn, omdat hij ons en onze onderneming al kende. Zo had hij een prima zicht op hoe wij in elkaar zitten en waar er nog ruimte was voor verbetering.”

Beter inzicht in jezelf en in je zaak

Het grootste voordeel van deze begeleiding, volgens Astrid? “Dat je als ondernemer zelf ook onder de loep wordt gelegd. Je emotionele weerbaarheid wordt getest: hoe ga je om met stress, met tegenslagen? Hoe zit het met je sociale vaardigheden? Maar je ontdekt ook waarin je elkaar aanvult als zaakvoerder. Sowieso waren die inzichten voor ons heel leerrijk, omdat we zowel professioneel als privé een team zijn. We hebben geleerd dat we moeten oppassen om niet in onze gewoontes van thuis te vervallen. Je rolverdeling op het werk verschilt: je moet als zaakvoerder doen waar je goed in bent. Zo weten we nu dat Roel en ik een heel andere leiderschapsstijl hebben. En dat is nuttig in de omgang met personeel.”

Hun belangrijkste advies aan andere ondernemers? “Laat je niet alleen helpen wanneer er een probleem is. Wanneer je kiest voor begeleiding, verplicht je jezelf tot zelfreflectie: je staat even stil bij waarmee je bezig bent en bedenkt nieuwe ideeën. Bekijk het dus als groei voor jezelf. Het kost zeker inspanning, maar het loont de moeite.”

Zin om net als Astrid en Roel je onderneming naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je nu in voor een begeleidingstraject bij UNIZO.