“Je oogkleppen eens afzetten, doet zoveel deugd”

Vader Dirk en zonen Sam en Tim runnen Vice Verda, een bedrijf dat gespecialiseerd is in groendaken. De onderneming van de familie Van de Waeter draait op volle toeren, de verstandhouding tussen vader en zonen zit goed en het orderboek is flink gevuld. Met een blik op de toekomst kozen ze ervoor om een Future Forward-begeleiding bij UNIZO-coach Liesbeth te volgen. Dat hebben ze zich nog geen seconde beklaagd. 

Waarom hebben jullie beslist om zo’n begeleiding te volgen?

Dirk: “Er moet niet altijd een probleem zijn om eens stil te staan bij je onderneming, toch? We zijn organisch gegroeid en ik vind dat we onze afgelegde weg en ons doel in onze ‘familiecrew’ bespreekbaar moeten maken, ook al is dat niet evident. We zijn constant bezig, 6 dagen op 7, stilstaan is dus niet makkelijk. Maar met de hulp van onze coach Liesbeth lukt dat wél.” 

Sam: “Het doet deugd om je blik eens te verruimen. Het dwingt je om je oogkleppen af te zetten.”

Liesbeth, hoe verloopt een Future Forward-traject? 

Liesbeth: “We hebben drie contactmomenten, en in de eerste leg ik de 14 megatrends van The Copenhagen Institute for Future Studies uit, dit zijn trends die minstens een decennia zullen spelen op macroniveau. De ondernemer kiest in welke trends hij al dan niet interesse heeft. Met de gekozen trends ga ik aan de slag. Om het voor de ondernemer praktisch te maken breng ik voorbeelden om te inspireren: in dit geval hoe groendaken en groengevels aan belang kunnen winnen in de klimaatproblematiek. We gaan ook dichter bij elkaar gaan wonen in de toekomst, op kleinere oppervlaktes. Ook daar kunnen groendaken- en gevels een cruciale rol spelen. Tijdens de derde sessie maken we een actieplan op: wanneer gaan we waar op inzetten en met welke middelen?”

Dirk: “Groen is een hot topic waar heel wat over wordt gepraat en waar er heel veel verschillende meningen over bestaan. Wij proberen daar onze weg te kiezen zonder een ‘geitenwollensokkenbedrijf’ te zijn. We moeten op een maatschappelijk bewuste manier ons duurzaam businessmodel verder kunnen uitbouwen.”

Opent zo’n begeleiding ook de ogen? 

Tim: “Absoluut. We zijn eens uit de flow gestapt en hebben alle drie onze visie op tafel gelegd. Heel belangrijk, zeker met het oog op de toekomst.”

Liesbeth: “Vaak zeggen vennoten ‘jaja, we zitten allemaal op één lijn’, maar als je het dan eens echt op papier zet, dan schrikken ze soms.”

Dirk: “Weet je, voor ons is dé conclusie uit het Future Forward-traject: we gaan weg van alles organisch zijn gang te laten gaan. Een ondernemer moet wel een stuk buikgevoel hebben, maar wij zijn echt toe aan meer strategie en structuur. En dan is het goed dat er iemand zegt: ‘Heb je daar al eens aan gedacht?’. Bovendien is het handig dat die derde iemand van de generatie van mijn zonen is, de generatie van de toekomst.” 

Liesbeth: “Ik vind het vooral heel slim van deze mannen dat ze de begeleiding proactief gevolgd hebben. Heel wat ondernemers wachten tot de maatschappelijke verandering al volop in beweging is. Maar een ondernemer moet eigenlijk altijd een stapje voor zijn.

Wil je jouw bedrijf ook klaarstomen voor de toekomst? Met Future Forward ontplooi je het volle potentieel van je onderneming.

Alles over Future Forward!