Jongvolwassenen willen zeer lang bij dezelfde werkgever blijven werken

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen, carrière en beroep’ van Mark Elchardus en Petrus Te Braak van de onderzoeksgroep TOR van de VUB in samenwerking met P&V.
Acht op de tien jongvolwassenen tussen 25 en 35 jaar werken. In 88% van de gevallen hebben die werkenden een vaste job, slechts 12% heeft een tijdelijk contract. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de jongvolwassenen helemaal geen voorstander zijn van een flexibele loopbaan. 52% van de 2000 respondenten hoopt zelfs ooit te kunnen zeggen dat ze twintig jaar of langer bij dezelfde werkgever aan de slag zijn geweest.
Slechts 22% denkt dat het interessant is om geregeld van job te veranderen. Naarmate jongvolwassenen huwen, kinderen krijgen en een huis kopen, wordt de keuze voor een vaste job steeds groter.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel jongeren denken dat de arbeidsmarkt onzeker is en dat steeds meer jobs precair zijn. 80% denkt dat de werkzekerheid zal afnemen, 70% voorspelt een toekomst met steeds meer precaire arbeidsstatuten. Eén op de vijf denkt dat hij een groot risico loopt om zijn werk te verliezen.

 Bron: De Standaard en HR Square