Kassa zonder cash: wat zijn goeie alternatieven om klanten te laten betalen zonder munten en biljetten?

Bijna elke maand verschijnt er wel een nieuwe betaalapp, wallet of andere betaalvorm. Elektronisch betalen staat niet stil, en dat is niet verwonderlijk: steeds meer consumenten geven aan dat ze liever met hun smartphone dan met de kaart betalen. Naar aanleiding van Digital Payday op 11 mei, zetten we de belangrijkste nieuwe technologieën op een rijtje.  

TEKST Lieven Cloots

Contactloos betalen met de kaart 

Steeds meer betaalkaarten bevatten de NFC-technologie. Je herkent deze kaarten door de 4 radiogolfjes op de kaart. Door de NFC-technologie volstaat het om de betaalkaart dicht bij de betaalterminal te houden om de betaling uit te voeren. De klant hoeft de kaart dus niet in de betaalterminal te plaatsen, en zal voor kleine betalingen ook geen pincode meer moeten ingeven. Voor het overige verloopt de betaling volledig zoals een klassieke kaartbetaling. De kostprijs voor een contactloze betaling is dezelfde als die van een klassieke kaartbetaling.  

Contactloze betalingen met de app 

Naast betaalkaarten werken veel betaalapps met de NFC-technologie: consumenten kunnen apps downloaden die gekoppeld worden aan één of meerdere betaalkaarten of -rekeningen, en vervolgens betalingen doen via hun smartphone of tablet. Apps als KBC Mobile, Glase, Google Pay of Apple Pay zijn voorbeelden van zo’n apps. Elke app werkt een beetje anders, maar voor de klant volstaat het om de smartphone tegen de betaalterminal te houden om de betaling te laten doorgaan. Bij sommige apps moet de klant enkel het scherm van de smartphone laten oplichten, bij andere apps moet de klant het scherm ontgrendelen of een pincode of vingerafdruk ingeven. Om dergelijke contactloze betalingen te kunnen aanvaarden moet je als ondernemer een betaalterminal of ander toestel hebben dat zelf ook de NFC-technologie bevat (raadpleeg hiervoor uw leverancier). De kostprijs verschilt per app, maar is in principe nooit duurder dan een klassieke kaartbetaling.  

Mobiele betaling via QR 

De meeste apps die consumenten kunnen downloaden op hun smartphone laten ook toe om een betaling te doen via een QR-code. Als ondernemer moet je in dat geval zo’n QR-code kunnen aanmaken. Nieuwere betaalterminals zijn daarop al voorzien, maar ook zonder betaalterminal kan je zo’n QR-code aanmaken, bijvoorbeeld via de ‘CCV-app’. Dat is een app van CCV Belgium die je vanaf 1 juni 2019 gratis kan downloaden op jouw smartphone of tablet, zodat je als ondernemer mobiele betalingen via QR-code kan ontvangen zonder betaalterminal). Bij andere apps volstaat het om een sticker met een QR-code (die de informatie van je winkel bevat) op de toonbank te kleven. Ook hier varieert de kostprijs per app: Google Pay (bvb. bij KBC) kost evenveel als een Maestro-betaling, maar bij apps als Payconiq by Bancontact, Glase of Cashfree betaal je rond de 6 à 7 eurocent per transactie, nog niet de helft van een klassieke kaartbetaling.  


Mijn klanten vragen daar niet naar… 

Contactloos en mobiel betalen zijn in België nog niet op grote schaal doorgebroken, in tegenstelling tot in onze buurlanden. Veel winkeliers geven aan dat hun klanten ook niet vragen om op die manier te betalen. Maar vaak is dat slechts schijn: apps als KBC Mobile of Payconiq by Bancontact staan op de smartphone van honderdduizenden Belgen, en onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de Belgen liever met zo’n app betaalt dan met de klassieke betaalkaart. Bovendien zijn dergelijke apps vaak gemakkelijker én goedkoper voor de ondernemer. Reden genoeg dus om ze eens te proberen! 

Snel betaald in een wip  

Sinds kort werden de Bancontactapp en Payconiq samengebracht in één nieuwe betaalapp: ‘Payconiq by Bancontact’. Deze betaalapp zorgt voor vlot en vooral goedkoop betaalverkeer.  


Geen betaalterminal nodig 

Een betaalterminal heb je alvast niet nodig om je klanten met de Payconiq by Bancontact-app te laten betalen. Het enige wat je moet doen, is een aanvraag indienen via de website payconiq.be.  De betaling verloopt dan via een QR-code op een sticker of geïntegreerd in het kassasysteem. Je klant opent de Payconiq by Bancontact-app op zijn smartphone en scant de unieke QR-code op de sticker of op je kassascherm. Hij bevestigt met zijn pincode, en klaar! Scant de klant een QR-code op een sticker aan de toonbank? Dan moet de klant het bedrag nog even zelf invoeren, gevolgd door zijn pincode. Je krijgt in realtime een betaalbevestiging te zien op je scherm of handelaarsportaal. Zo weet je zeker dat de transactie geslaagd is. Zo eenvoudig is het. Geen kosten meer voor een betaalterminal, geen onderhoudskosten, geen abonnementskosten.  

www.ccv.eu/be-nl 

Goedkoop 

6 cent per transactie. Dat is het enige wat je betaalt voor een betaling via Payconiq by Bancontact. Geen abonnementskosten, geen opstartkosten, geen kosten voor een betaalterminal. Als je weet dat een betaling via een gewone bankkaart al snel 12 cent per transactie bedraagt, en er daarbovenop nog kosten komen voor de huur/aankoop/onderhoud van een betaalterminal, is de rekening snel gemaakt. 

Ook online?  

Je kan Payconiq by Bancontact ook integreren in je webshop. In dat geval bedraagt de kost per transactie geen 6 cent, maar 20 cent. Een klassieke kaartbetaling in je webshop kost al snel 39 cent per transactie, dus ook hier is Payconiq by Bancontact de helft goedkoper. En eenvoudig voor de klant. Online betalen met de Payconiq by Bancontact-app kan door een QR-code te scannen of rechtstreeks in de app van de handelaar. Het enige wat de klant moet doen, is zijn pincode ingeven. 

Wilt jouw klant er ook mee betalen?  

Ongeveer 1,4 miljoen Belgen hebben toegang tot de app. Heel wat van je klanten kunnen dus met deze app betalen. Wat niet wegneemt dat je er goed aan doet je klanten duidelijk te maken dat ze ook bij jou met de app kunnen betalen (bijvoorbeeld door de QR-sticker van Payconiq op de toonbank te kleven).  

Meer informatie? www.payconiq.be  

Wil je meer weten over de mogelijkheden die er zijn op het vlak van elektronisch betalen? Neem dan zeker ook een kijkje op www.digitalpaymentday.be