KMO-werkgevers aan tafel met VDAB-topman Fons Leroy

“In de komende oorlog om talent worden het allemaal knelpuntberoepen”

De economie trekt aan, veel bedrijven willen weer aanwerven en dan klinkt meteen de verzuchting: ‘maar we vinden geen geschikte mensen’. Die noodkreet zien we ook weerspiegeld in de cijfers over de VDAB: de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding kreeg vorig jaar een record aantal van 226.000 vacatures binnen, maar kon voor een kwart van die jobaanbiedingen geen geschikte kandidaat vinden. ZO liet KMO-werkgevers aan tafel met VDAB-baas Fons Leroy hun alledaagse aanwervingsperikelen vertellen: “De kloof tussen de aangeboden opleidingen en wat onze bedrijven nodig hebben wordt steeds groter. Knelpuntberoepen? Straks zijn er geen andere meer.”

Fons Leroy: “We moeten er eerlijk in zijn dat er in de huidige arbeidscontext geen mirakeloplossingen bestaan, en dat zal er met de vergrijzing van de beroepsbevolking niet beter op worden. Zoals de instroom en uitstroom op de arbeidsmarkt zich aankondigt, gaan jongeren hun vel duur kunnen verkopen. Het idee van de omgekeerde jobbeurs, waar goed opgeleide jongeren zich presenteren en bedrijven met een jobaanbieding mogen langskomen, is niet zo ver gezocht. We zullen in die ‘war for talent’ dus steeds creatiever moeten inspelen op de behoeften om vraag en aanbod beter te matchen. We moeten structureel nog veel meer op duaal leren gaan inzetten, scholing in de bedrijven zelf organiseren. Meer inzetten op IBO’s en variaties van werkplekleren zijn een must.”

Ook op zoek naar talent, maar u vindt er geen?
Bent u ook dringend op zoek naar een ‘witte raaf’ of denkt u binnenkort aan te werven? Wilt u meer weten over een efficiënt aanwervingsbeleid? Over competentie- en talentmanagement? Over de nieuwste loonkostsubsidies? Over de diensten van de VDAB? Over uw lokale arbeidsmarkt? Over manieren om uw bedrijf als een aantrekkelijke werkgever te profileren? Bij JOBSTAP komt u het allemaal te weten. Tijdens vier interactieve bijeenkomsten van drie uur krijgt u samen met  collega-ondernemers informatie op maat van uw bedrijf.

www.unizo.be/jobstap