Laat de openingsuren en sluitingsdagen zoals ze zijn

N-VA wil de openingstijden verruimen en de verplichte sluitingsdag afschaffen. Onder meer om de concurrentie met de grote e-commercebedrijven aan te kunnen. Volstrekt overbodig, zegt UNIZO. En meteen verwijzen tegenstanders ons naar de hoek van ‘Ouderwetse en conservatieve organisatie die niet mee wil met haar tijd’. Belachelijk. Wij zeggen niet wat we zeggen omdat we ouderwets zijn. Wel omdat de wetgeving vandaag net al genoeg mogelijkheden biedt om langer open te blijven of om zondag actief te zijn. Wat het voorstel van N-VA dus overbodig maakt. We zetten onze argumenten even op een rij onderaan deze pagina. En in dit filmpje legt UNIZO-topman Danny Van Assche het alvast zelf even uit.

 

De gevraagde flexibiliteit zit eigenlijk nu al in de regelgeving:

  • Winkels kunnen nu al open zijn 5u tot 20u (21u op vrijdag en op feestdagen). Maar in de praktijk maken winkeliers er (te?) weinig gebruik van. Het openingsuur verlengen naar 21u zal dus weinig veranderen.
  • Avondopeningen kunnen nu al bij feesten of braderieën.
  • De zondagsluiting is verre van absoluut.  Sowieso kunnen zelfstandigen zonder personeel al open zijn (mits sluitingsdag in de week) en bestaan er uitzonderingen (tot ’s middags of hele dag) voor heel wat gevallen.  Belangrijkste is dat er ook al koopzondagen bestaan en dat toeristische centra sowieso op zondag open moeten zijn. Dit gebeurt nu in goed overleg met de lokale overheid. Wat veel beter is dan een algemene regeling.

De concurrentie met e-commerce (“ondernemers kunnen niet meer opboksen tegen e-commerce”) is een nep-argument. Zelfstandigen kunnen pas concurreren als ze zelf ook online zijn. Eerder dan 24/24 of 7/7 fysiek open te zijn. 

Lees ons persbericht

 

 

Meer over: Openingstijden, Koopzondag, Avondsluiting