Lage Emissie Zone in het Brussels Gewest vanaf 2018

Ook in het Brussels Gewest wordt er een Lage Emissie Zone voorbereid. Die zou al ingaan op 1 januari 2018, maar een hele reeks maatregelen zitten nog in de studiefase. De maatregelen zijn van toepassing op alle personenwagens, camionettes (tot 3,5 T) en bussen. Oldtimers, moto’s en specifieke bedrijfsvoertuigen (ziekenwagens, lijkwagens, …) zijn vrijgesteld.

Als alles volgens plan verloopt zijn vanaf 2018 dieselvoertuigen van EURO 1-norm of voertuigen zonder EURO-norm de enige voertuigen die niet in Brussel mogen rondrijden. Daarna komen er jaarlijks categorieën bij, volgens onderstaande tabel.

UNIZO raadt de ondernemers aan om hun wagenpark te bekijken en in functie van deze tabel de vernieuwing ervan te plannen.

UNIZO pleit ervoor om deze invoering zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen, zodat niet teveel ondernemers verplicht worden om hun goed onderhouden voertuigen te vervangen. Gezien ook de productienormen voor auto’s telkens strenger worden, komt deze lage emissie zone er eigenlijk grotendeels automatisch.

Op de website www.lez.brussels staat alle beschikbare informatie.